HND “Blaženka Divjak difamira kritički raspoložene novinare i medije”

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izrazili su u ponedjeljak nezadovoljstvo istupom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak o portalu Srednja.hr te ocijenili da se radi o difamiranju kritički raspoloženih novinara i medija.

Ministrica Divjak je u emisiji Hrvatske televizije “Nedjeljom u 2” emitiranoj 23. lipnja pokušala obezvrijediti rad portala  Srednja.hr i novinarke Dore Kršul svodeći ga na prenošenje Facebook-komentara. Riječ je o nagrađivanoj istraživačkoj novinarki iz područja obrazovanja, a ministrica napad nije potkrijepila nikakvim argumentima na koje se u istoj emisiji pozvala, kaže se u priopćenju dvije udruge s najvećim članstvom novinara u Hrvatskoj.

Posao novinara je da postavljaju pitanja, a posao ministara je da na njih odgovaraju, čak i kada su postavljena pitanja za njih neugodna, kaže se i ocjenjuje kako je istup ministrice Divjak primjer nedopustivog odnosa državnih dužnosnika koji s pozicije moći omalovažavaju novinare i šire neistine o njihovom načinu rada.

Dora Kršul je novinarka koja iznimno kvalitetno prati i kritički propituje područje odgoja i obrazovanja. Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske stoga istup ministrice Divjak smatraju krajnje neprimjerenim pokušajem difamiranja i tutorstva vlasti nad kritičnim novinarima i medijima, zaključuje se u priopćenju HND-a i SNH-a.

Komentiraj