HNB o mailovima koji terete Vujčića: “Guverner nije bio uključen u pregovore između fonda i Agrokora”

N1 je u srijedu objavio mailove koje su usred afere Hotmail izmjenjivali guverner HNB-a Boris Vujčić i analitičar fonda Knighthead Adam Pieczonka; u četvrtak je stigla reakcija iz Hrvatske narodne banke.

Podsjetimo, mailovi otkrivaju da se guverner HNB-a Vujčić sastajao s zaposlenikom malog fonda rizičnog kapitala.
Iz HNB-a su poručili da guverner nije pomogao predstavnicima fonda Knighthead da njihova ponuda bude što atraktivnija.

Priopćenje HNB-a donosimo u cijelosti.

“Guverner HNB-a nije pomogao predstavnicima Knighthead fonda da njihova ponuda bude što atraktivnija, niti je na bilo koji način bio uključen u pregovore između fonda i izvanredne uprave i vjerovničkog vijeća Agrokora. Svrha dva radna sastanka, jer prvi je bio isključivo uvodnog karaktera, bilo je upoznavanje s konceptom roll-up kredita i prijedloga Knighthead fonda za financiranje Agrokora. Ta dva sastanka održana su u razmaku od gotovo mjesec i pol dana.

Guverner se sastao s predstavnicima Knighthead fonda zbog toga što su oni zatražili održavanje tih sastanaka. Radi se o fondu koji se predstavio kao imatelj, odnosno konsolidator najvećeg dijela korporativnih obveznica Agrokora te koji je iskazao nakanu da i dalje kreditira Agrokor.

Agrokor je kao strateški važna tvrtka, s velikim dužničkim obvezama, bio važan za financijsku stabilnost države, a HNB je između ostalog zadužen pridonositi održavanju financijske stabilnosti zemlje i osobito stabilnosti bankovnog sustava RH, kojega je Agrokor bio najveći korporativni klijent. Široj javnosti su poznate dugogodišnje aktivnosti koje je HNB provodio smanjujući izloženost Agrokora domaćem bankovnom sustavu. Zbog toga je, uostalom, bankovni sustav i ostao stabilan.

Stoga ne samo da je bilo primjereno da guverner sasluša što o krizi u Agrokoru ima za reći Knighthead fond i koje su mu daljnje namjere, već je i to upravo dio njegovog posla. Da podsjetimo, izloženost grupe Agrokor i ekonomski povezanih poduzeća bankovnom sustavu u tom je trenutku bila na razini 9,5 milijardi kuna. Drugom sastanku je iz tog razloga prisustvovao i viceguverner zadužen za nadzor bankovnog sustava.

Kao što je već poznato, guverner je predstavnike Knighthead fonda uputio da se obrate Vladi RH i izvanrednoj upravi Agrokora”, poručili su iz HNB-a.

 

Istraživanje N1: “Guverner HNB-a neetično se sastajao s predstavnikom fonda koji je preuzeo Agrokor”

“Prepiska mora biti dostupna javnosti”

Odvjetnik Anto Nobilo u četvrtak je na N1 Televiziji komentirao slučaj.

“Prepiska mora biti dostupna javnosti. Javni je interes kako su se pojedini segmenti države ponašali u tom osjetljivom trenutku. Postavlja se pitanje koja je uloga ljudi koji rade za državu, odnosno guvernera HNB-a, što rade s onima na suprotnoj strani? Kako je to fer tržišno nadmetanje kad oni koji imaju utjecaja na odluku imaju povjerljive sastanke sa suprotnom stranom.

Rade li u interesu države ili u interesu fonda? Puno je pitanja, odgovore ne znam, ali HNB mora odgovoriti, Vujčić mora dati detaljan odgovor, a USKOK bi morao istražiti. Ne kažem da je kazneno djelo, ali USKOK je zbrljao Borg istragu u roku od dva tjedna”, rekao je Nobilo u četvrtak.

Komentiraj