HNB: “Guvernerov raspored izuzetno je zauzet”

Nakon otkrića mailova koje je Guverner HNB Boris Vujčić razmjenjivao sa mlađim analitičarem rizičnog fonda Knighthead N1 Televizija donosi da su pokušali doći do Vujčića kako bi iznio svoju stranu priče.

Mailovi ostavljaju dojam da je Guverner nastupao kao konzultant jedne od strana u slučaju Agrokor i otvaraju pitanje raspolaganja povlaštenim informacijama. Podsjetimo, predstavnici Knightheada u to su se vrijeme sastajali i s Antom Ramljakom i takozvanom skupinom Borg, koja je pisala Lex Agrokor. A Lex Agorkor bio je iznimno povoljan za Knighthead, dok je neke druge vjerovnike doveo u težak položaj.

Ured Guvernera HNB-a Borisa Vujčića odgovorio je, među ostalim, da ima gust raspored.

Pisani odgovor iz ureda Guvernera prenosimo u cijelosti

 

“Zahvaljujemo na pozivu guverneru za intervju u studiju N1 televizije; u ovom je trenutku guvernerov raspored izuzetno zauzet, javit ćemo se povratno na ovu temu u dogledno vrijeme, no ističemo kako smatramo da smo u bitnom već odgovorili na pitanja.

Sastanci guvernera HNB-a s predstavnicima Knighthead fonda imali su samo jednu svrhu – upoznavanje guvernera o konceptu roll-up kredita i prijedlogu Knighthead fonda za financiranje Agrokora.

Stoga još jednom napominjemo da guverner HNB-a nije pomogao predstavnicima Knighthead fonda da njihova ponuda bude što atraktivnija, niti je na bilo koji način bio uključen u pregovore između fonda i izvanredne uprave i vjerovničkog vijeća Agrokora. Svrha dva radna sastanka, jer prvi je bio isključivo uvodnog karaktera, bilo je upoznavanje s konceptom roll-up kredita i prijedloga Knighthead fonda za financiranje Agrokora. Pritom izdvajamo činjenicu da su pregovori o roll-up kreditu u procesu izvanredne uprave Agrokora završeni dva mjeseca nakon zadnjeg sastanka guvernera i predstavnika Knighthead fonda.

Kriza Agrokora kao strateški važne tvrtke svakako je bila važna za financijsku stabilnost države, a HNB je između ostalog zadužen pridonositi održavanju financijske stabilnosti zemlje i osobito stabilnosti bankovnog sustava RH, kojega je Agrokor bio najveći korporativni klijent. Stoga ne samo da je bilo primjereno da Knighthead fond objasni guverneru svoje daljnje namjere, već bi odbijanje takvih sastanaka sa strane guvernera u trenutku dok je izloženost grupe Agrokor i ekonomski povezanih poduzeća bankovnom sustavu na razini 9,5 milijardi kuna, bilo neodgovorno.

Opravdanost guvernerovih sastanaka s inozemnim financijskim fondovima ustanovio je i Upravni sud RH u obrazloženju svoje presude u predmetu u povodu Vaše tužbe protiv HNB-a radi pristupa informacijama, 11. 11. 2020. U svojem obrazloženju presude na str. 6. Upravni sud je konstatirao da je u guvernerovom, tj. HNB-ovom djelokrugu poslova održavanje sastanaka i kontakata s predstavnicima inozemnih financijskih fondova:

“Imajući u vidu smisao i sadržaj navedenih odredbi Zakona o HNB-u, osobito u odnosu na pravni položaj i ovlasti guvernera HNB kao državnog dužnosnika, nelogično je i nerealno tvrditi da sastanci i kontakti guvernera HNB s predstavnicima inozemnih financijskih fondova, dakle, s pravnim. osobama koje posluju u financijskom sektoru, nisu u vezi s djelokrugom poslova HNB kao središnje financijske institucije RH niti da to izlazi iz djelokruga poslova guvernera kao čelne osobe takve institucije…

Dakle, nisu sporne ovlasti guvernera HNB da se susreće i dogovara sastanke s predstavnicima financijskog sektora iz zemlje i inozemstva koji to zatraže, a čije poslovanje potencijalno može imati učinka na financijski sustav i gospodarstvo RH”.

Financijska analitičarka: “Agrokor je u stranim rukama jer Vrhovni sud nije odigrao svoju ulogu”

Komentiraj