H&M obustavio nove narudžbe iz Mjanmara zbog nereda i nasilnog gušenja prosvjeda

Švedski lanac trgovina odjeće H&M potvrdio je danas da je obustavio nove narudžbe proizvođačima u Mjanmaru nakon vojnog puča i nasilnog suzbijanja prosvjeda građana.

Policija i vojska u Mjanmaru ubili su od vojnog udara 1. veljače više od 50 prosvjednika, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda (UN) objavljeni prošloga tjedna, podsjeća Reuters.

“Suzdržat ćemo se od poduzimanja hitnih mjera u vezi s dugoročnim prisustvom u zemlji, ali odlučili smo pauzirati sa slanjem novih narudžbi našim dobavljačima”, rekao je Serkan Tanka, menadžer zadužen za Mjanmar, u e-mailu Reutersu.

H&M sedam godina posluje s proizvođačima u Mjanmaru gdje trenutno broji oko 45 dobavljača, navodi se na službenim mrežnim stranicama švedskog diva maloprodaje odjeće, drugog najvećeg u svijetu.

“Razlog su praktične teškoće i nepredvidiva situacija koji ograničavanju našu mogućnost poslovanja, uključujući izazove povezane s proizvodnjom i infrastrukturom, uvozom sirovina i transportom gotovih proizvoda”, dodaju.

U Mjanmaru radi šestotinjak tvornica odjeće

H&M je jako zabrinut zbog situacije u Mjanmaru i savjetuje se s agencijama UN-a, diplomatskim predstavnicima, stručnjacima za ljudska prava, sindikatima i ostalim multinacionalnim tvrtkama, istaknuo je Tanka.

“Te konzultacije bit će nam vodilja pri donošenju odluka o tome kako kao kompanija možemo najbolje pridonijeti povoljnom razvoju situacije u skladu s voljom građana u Mjanmaru”, dodao je.

Mjanmarska industrija odjeće manja je od onih u susjednom Bangladešu, Kini i Tajlandu, ali šestotinjak tvornica odjeće značajni su poslodavci i u 2020. zapošljavali su oko 450 tisuća radnika, navodi Reuters podatke mjanmarskog udruženja proizvođača odjeće.

Komentiraj