HLK: “Liječnici koji rade s Covid bolesnicima dobili i 20 posto manje plaće”

Hrvatska liječnička komora priopćila je kako imaju saznanja da je dio liječnika koji rade s oboljelima od Covida-19 ovih dana dobio manje plaće, objavio je HRT.

Naime, plaće za studeni za veći broj liječnika raspoređenih na rad u COVID bolnice ili odjele nerijetko su obračunate značajno manje no njihova prosječna mjesečna primanja. Negdje to smanjenje ide i do 20 %.

Birokratsko pojašnjenje kako se radi o manjem broju sati HLK ne može prihvatiti kao pravedno jer je dobro poznato da se u osobnoj zaštitnoj opremi, koja je obvezna u liječenju oboljelih od Covida-19, ne može raditi uobičajenu radnu satnicu kakvu hrvatski liječnici inače dnevno i mjesečno ostvaruju.

Liječnici, koji su se mahom dragovoljno odazvali pozivu na rad s najteže oboljelima od Covida-19, umjesto nagrade kakvu su dobili njihove kolege diljem Europske unije, bivaju de facto kažnjeni značajnim umanjenjem plaće. Tako se liječnicima koji danonoćno, uz ostale zdravstvene djelatnike, izgaraju na prvoj crti borbe protiv korone šalje poruka da administracija ne cijeni njihov nemjerljiv doprinos zdravlju nacije u ovom izrazito teškom trenutku. Ovakva je praksa duboko uvredljiva za liječnike, ističu u Hrvatskoj liječničkoj komori.

Traže da se svim liječnicima koji rade s oboljelima od Covida-19, a kojima je obračunata ili i isplaćena umanjena plaća za studeni, žurno isplati razlika do njihove prethodne tromjesečne prosječne plaće te da im se uz to isplati i više puta najavljen COVID dodatak. Liječnici, koji su i u ovoj krizi pokazali da su spremni riskirati vlastito zdravlje za dobrobit pacijenata, nisu zaslužili ovakav odnos, stoji u priopćenju HLK-a.

Komentiraj