HLK će sljedećih dana objaviti zaključak inspekcije o smrti dječaka

Sandra Simunovic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić u petak je dao izjavu za javnost oko inspekcije koju je HLK provela u Metkoviću i Splitu, povodom smrti devetogodišnjeg dječaka, kojeg su s Hitne pomoći u Metkoviću dva puta vraćali kući, a koji je na kraju preminuo od sepse u Splitu.

“Ja bih najprije želio izraziti najdublju sućut obitelji preminulog dječaka u ime HLK i u moje osobno ime. Bolest djeteta, a posebno tragična smrt djeteta nikog ne može ostaviti ravnodušnim i teško je o tome govoriti bez uplitanja emocija. Upravo iz tog razloga i zbog povećanog interesa javnosti odmah po saznanju za ovaj događaj HLK je uputila stručnu komisiju za nadzor liječnika u sve involvirane institucije koje su sudjelovale u zbrinjavaju preminulog pacijenta”, rekao je Luetić.

Naglasio je kako je stručna komisija 17. prosinca provela nadzor nad stručnim radom liječnika na lokaciji u Metkoviću, u ustanovi za Hitnu medicinsku pomoć u Domu zdravlja i u koncesijskim ordinacijama pedijatrijske skrbi, kao i u KBC-u Split. “U narednim danima tražena je dodatna dokumentacija uključujući i onu iz zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije kao i obdukcijski nalaz preminulog pacijenta”, rekao je predsjednik HLK-a.

Jučer je, kazao je, Komori dostavljen obdukcijski nalaz, koji je odmah proslijeđen članovima komisije za stručni nadzor i u narednim danima komisija će definirati mišljenje o ovom događaju. “Ono što treba uzeti u obzir kod razmatranja ovog konkretnog predmeta je da se zbrinjavanje preminulog pacijenta događalo u ordinaciji koja je više od 100 kilometara udaljena od najbliže bolničke ustanove u RH, da se zbrinjavanje, incijalno liječenje i dijagnostika događala vikendom, kad je ograničena dostupnost laboratorijske i radiološke dijagnostike a isto tako kada je ograničena dostupnost specijalističke skrbi u smislu pedijatrijske skrbi i da se prema preliminarnim informacijama radilo o brzom progresivnom kliničkom tijeku same bolesti. Mišljenje koje će stručna komisija donijeti, odnosno evaluacija tog mišljenja, ukoliko se unutra pronađu elementi za pronalaženje propusta u stručnom radu liječnika, isto će biti predmet odlučivanja nadzornog povjerenstva HLK, koje će potom utvrđivati eventualnu opravdanost pokretanja zahtjeva za disciplinskim postupkom pred Časnim sudom HLK za svakog involviranog liječnika”, rekao je Luetić.

Na novinarsko pitanje o mogućim sankcijama liječnicima, Luetić kaže kako može govoriti samo hipotetski, jer nalaza još nema. Objasnio je da Časni sud komore provodi postupak koji je vrlo sličan klasičnom sudskom postupku, a u slučaju donošenja pravomoćne presude za stručni propust, zapriječena su kazne od ukora do trajnog oduzimanja licence.

“Dosad u HLK nismo imali slučaj trajnog oduzimanja licence, koje bi na neki način značilo oduzimanje alata za egzistenciju tom liječniku, on bi se morao baviti nečim drugim u životu, a imali smo nekoliko slučajeva, i više od 10-15 privremenog oduzimanja licence”, zaključio je Luetić.

Podsjetimo, zdravstvena inspekcija završila je nadzor u Metkoviću proveden zbog smrti 9-godišnjeg dječaka. Ministarstvo zdravstva je u četvrtak objavilo da je inspekcija utvrdila propuste u slučaju smrti dječaka

Član inspekcijskog tima Ministarstva zdravstva pedijatar Milivoj Novak izjavio je u petak da je u slučaju smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, koji je 11. prosinca umro zbog sepse, riječ o osobnom propustu liječnika, a ne o propustu u organizaciji zdravstvene zaštite na metkovskom području.

Komentiraj