HLK: “Brine prijeteći ton nekih bolnica prema liječnicima”

Neprihvatljivo je pokušavati zakidati liječnike za naknadu plaće tijekom samoizolacije zbog navodnog ‘neodgovornog’ ponašanja, priopćila je danas Hrvatska liječnička komora (HLK), reagirajući na vijesti da neke bolnice uskraćuju liječnicima plaće ako nakon godišnjeg odmora obole od koronavirusa.

“HLK drži neprihvatljivim pokušaj zakidanja liječnika na naknadi plaće za vrijeme samoizolacije zbog navodnog ‘neodgovornog’ ponašanja. Komora traži striktno pridržavanje upute Ministarstva zdravstva svim zdravstvenim ustanovama iz travnja ove godine, koja je liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima za vrijeme samoizolacije zbog kontakta sa zaraženom osobom na radnom mjestu dala pravo na naknadu plaće u visini prosječne plaće u posljednja tri mjeseca”, priopćio je HLK.

Komora smatra da je u cijelom hrvatskom zdravstvenom sustavu potrebno ujednačiti kriterije testiranja zdravstvenih radnika po povratku s godišnjeg odmora, sukladno epidemiološkim indikacijama, te da se to obavi “do kraja ovog tjedna”.

“HLK osuđuje postupak uprava pojedinih bolnica kojim traže od liječnika da potpisom jamče da su se tijekom godišnjeg odmora ponašali epidemiološki ‘odgovorno’. Primjeri upozorenja koja sadrže prijeteći ton, a koje su izdale neke bolnice, duboko su zabrinjavajući. Takvo postupanje bolničkih uprava predstavlja zadiranje u prava liječnika”, stoji u priopćenju.

HLK podsjeća kako je u sadašnjem epidemiološkom okruženju “praktično nemoguće bez sumnje dokazati točno mjesto zaraze pojedinca”, pa “HLK traži da se svim liječnicima zaraženim koronavirusom prizna profesionalna bolest i da se naknada za bolovanje isplaćuje sukladno propisima za profesionalnu bolest, tj. da zaraženi liječnici i drugi zdravstveni djelatnici dobivaju delimitiranu naknadu za bolovanje”, kazao je predsjednik HLK Krešimir Luetić.

HLK naglašava kako “hrvatski liječnici svoj poziv obavljaju profesionalno, odgovorno i prema najvišim etičkim standardima, stoga je samovoljno procjenjivanje ‘odgovornosti’ liječnika, od strane ravnatelja zdravstvenih ustanova, u potpunosti neprihvatljivo”, kažu u HLK i dodaju kako bi “fokus uprava zdravstvenih ustanova treba biti na što boljoj organizaciji posla te pružanje maksimalne moguće zdravstvene skrbi pacijentima”.

Komentiraj