‘Hladnokrvno smaknuće’ Palestinca od strane izraelskog policajca izazvalo bijes i pozive na istragu slučaja

Smrtonosni incident na Zapadnoj obali u kojem je izraelski policajac iz blizine pucao na Palestinca potaknuo je pitanja i pozive da se slučaj istraži.

Palestinska strana optužuje da je došlo do “hladnokrvnog smaknuća” 22-godišnjaka u petak kod Nablusa.

Izraelska policija, s druge strane, tvrdi da je Palestinac bio naoružan nožem. Navodno je prvo pokušao ući u vozilo izraelskog para. Na njega je zatim pucao vozač, policajac na dopustu. Potom je navodno nanio dubok rez na sljepoočnici policajca koji se našao u blizini. Drugi policajac je pokušao uhititi napadača. Video pokazuje borbu između njih dvojice, s još dva umiješana muškarca.

Palestinska novinska agencija WAFA napisala je da je Palestinac pogođen s četiri metka. Izraelski vojnici spriječili su palestinsku hitnu pomoć da dođe do mjesta događaja, prenosi agencija.

Europska unija je “duboko zabrinuta” zbog povećanog nasilja na Zapadnoj obali, rekao je najviši europski diplomat Josep Borrell.

“Prema međunarodnom zakonu, smrtonosna sila je opravdana samo u situacijama u kojima postoji ozbiljna i trenutna životna prijetnja”, izjavio je Borrell i pozvao na istragu incidenta i na punu odgovornost.

Poseban UN-ov izaslanik Tor Wennesland tvitao je da je “užasnut” ubojstvom Palestinca. “Takvi incidenti moraju se u cijelosti i hitno istražiti, odgovorni moraju odgovarati.”

Situacija u okupiranoj Zapadnoj obali napeta je mjesecima. Nakon niza napada na Izraelce koji su počeli u ožujku, vojska sada tamo provodi više racija.

Prema palestinskom ministarstvu zdravstva, 159 Palestinaca je ubijeno ove godine u vojnim operacijama, sukobima ili napadima. U istom je razdoblju u Izraelu i na Zapadnoj obali ubijen 31 civil i pripadnik sigurnosnih snaga.

Palestinski militanti u Pojasu Gaze ispalili su u subotu navečer raketu na izraelsku granicu, prvi put u mjesec dana.

Izraelska vojska objavila je da raketna obrana nije aktivirana i da nije bilo izvješća o žrtvama ili materijalnoj šteti.

Komentiraj