FaH

HLADNI VAL: U Hong Kongu najniže temperature u gotovo 60 godina

Hong Kong tresao se od hladnoće u nedjelju pod najnižim temperaturama u gotovo 60 godina, u svakom slučaju neviđenima za dobar dio stanovnika, po lokalnom tisku.

Termometar se spustio na 3,3 stupnja u urbaniziranim četvrtima dok je istodobno puhao ledeni vjetar. Na brežuljcima su temperature bile ispod ništice.

Ti meteorološki uvjeti nemaju ništa zajedničko s onima koji prevladavaju istokom SAD-a, paraliziranom nezapamćenom snježnom olujom, ili Kinom, pogođenom valom ledene hladnoće. No, one su neuobičajene u bivšoj britanskoj koloniji gdje je klima suptropska i gdje centralno grijanje u pravilu ne postoji.

Meteorološke službe proglasile su uzbunu zbog “intenzivne hladnoće”. “Jako je hladno i ima puno vjetra. Savjetuje se topla odjeća i izbjegavanje predugom izlaganju zimskim vjetrovima”, upozorila je vlada.

Meteorolog Wong Wai-kin objasnio je da Hong Kong doživljava najniže temperature unazad 59 godina.

“Ovo je najhladniji dan od 1957. godine. Dnevni minimum spustio se na 3,3 stupnja Celzija. Prethodni rekord iznosio je 2,4 stupnja i to u veljači 1957.”, objasnio je on.

Kina se, pak, u subotu suočila s valom ledene hladnoće u čitavoj zemlji sa snježnim padalinama na jugu koje su prouzročile otkazivanje brojnih letova.

Nacionalni meteorološki centar proglasio je “narančastu uzbunu” na cijelom teritoriju. Živa bi trebala pasti u sjevernom dijelu zemlje na -39 stupnjeva Celzija u Moheu (pokrajina Heilongjiang), koji graniči sa Sibirom, pa čak i -41 stupanj u Genheu.

Meteorolozi očekuju da rekord hladnoće star nekoliko desetljeća bude srušen tijekom vikenda. U dvije trećine zemlje živa u termometru trebala bi pasti ispod -12 stupnjeva.

I Južnu Koreju pogodio je hladni val pa su zbog najsnažnijeg snježnog nevremena u posljednjih 30 godina otkazani brojni letovi na obalnom području. Tisuće putnika ostalo je zatočeno u zračnim lukama.

Komentiraj