HKS: Aleksićeve izjave neprihvatljive, provokativne i opasne

Pibxabay

Hrvatska konzervativna stranka (HKS) reagirala je u nedjelju na izjavu pomoćnika srbijanskog ministra vanjskih poslova Gorana Aleksića da su dunavske ade njezine te poručila da su izjave kojima se svojataju i prisvajaju tuđi teritoriji neprihvatljive, provokativne i opasne.

“Hrvatska konzervativna stranka dužna je reagirati na jučerašnju izjavu pomoćnika srbijanskog ministra vanjskih poslova Gorana Aleksića koji je rekao da su “‘Vukovarska i Šarengradska ada na Dunavu dijelovi Srbije, jer se naslanjaju na srpsku obalu Dunava’. Ovakve izjave kojima se svojataju i prisvajaju tuđi teritoriji apsolutno su neprihvatljive i očigledno su čista provokacija. One su također i vrlo opasne jer izazivaju zabrinutost i nelagodu kod brojnih hrvatskih državljana, posebice Vukovaraca, koji svoje slobodno vrijeme tijekom ljetnih mjeseci provode upravo na Vukovarskoj adi”, poručio je HKS.

Ta stranka podsjeća Aleksića da su i Vukovarska i Šarengradska ada, katastarski gledano, sastavni dio Republike Hrvatske uključujući i 10.000 hektara hrvatske zemlje s lijeve obale Dunava.

“Nažalost, ovakve izjave službenog Beograda posljedica su i katastrofalne hrvatske vanjske  politike u posljednjih 20 godina koja od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja do danas nije bila u stanju riješiti granične sporove s Republikom Srbijom. U zadnjih nekoliko godina niti jedan ministar vanjskih poslova nije se oglasio o ovoj problematici koja se gura pod tepih i o njoj se javno ne govori”, stoji u priopćenju HKS-a.

HKS očekuje da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova što hitnije počne rješavati granične sporove sa Srbijom.

“Očekujemo od Ministarstva vanjskih poslova da se što hitnije uhvati u koštac s ovom problematikom kako bi se napokon počeli rješavati granični sporovi s Republikom Srbijom. Pri tome  Hrvatska treba koristiti sve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju kao punopravnoj članici Europske unije jer ovdje se ne radi samo o vanjskoj granici Republike Hrvatske već i o vanjskoj granici Europske unije”, stoji na kraju priopćenja HKS-a.

Pomoćnik srbijanskog ministra vanjskih poslova Goran Aleksić izjavio je u subotu da ade na Dunavu pripadaju Srbiji i da je Beograd spreman granični spor s Hrvatskom riješiti bilateralno, a ako je potrebno na arbitraži ili međunarodnom sudu. Ustrajući na načelu “crte sredine”, Beograd drži da su Vukovarska i Šarengradska ada na Dunavu dijelovi Srbije jer se naslanjaju na srpsku obalu Dunava.

Zagreb s druge strane inzistira da granica treba meandrirati po principu katastarskih parcela, po kojem ti riječni otoci pripadaju Hrvatskoj.

Komentiraj