HITREC: “Najveći je problem što ne možemo nadzirati život izvan škole”

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec izjavila je u RTL-u Danas kako bi kombinirana nastava, u kojoj bi polovina učenika bila u školi a polovina školu pratila online, bila “velika nepoznanica”, a ocijenila je i kako će najveći problem predstojeće školske godine biti to što se ne može nadzirati život izvan škole.

Naglasila je kako će ravnatelji “dati sve od sebe da slože i organiziraju nastavu prema preporukama” te što ranije informirati roditelja, ali “to će biti različito u različitim školama, sukladno uvjetima i situaciji”.

Kazala je da su u Zagrebu sve škole koje rade u dvije smjene zatražile skraćivanje školskog sata za pet minuta, kako bi dobile vrijeme za čišćenje. No to će, dodala je, biti “jako veliki izazov”, jer je premalo čistačica. “Nadamo se da će one biti u dobroj formi i da neće biti u samoizolaciji”, kazala je.

Na pitanje kako bi trebala izgledati kombinirana nastava, odgovorila je da je “to velika nepoznanica za koju nema unaprijed odgovora”. “Očito će to biti niz mogućih rješenja. Neki će imati tehničku opremu i osposobljene nastavnike pa će moći uživo, ona polovica koja je kod kuće pratiti. Neki će slati snimke, neki materijale”, kazala je Hitrec, dodajući da je kombinirana nastava “krajnja mjera”.

Jer, i vrednovanje učenika u tom modelu bit će problem, “posebno ako je jedan dio učenika u razredu, a drugi kod kuće”. To naime znači “da se taj razred neće imati priliku susresti zajedno i neće imati priliku za pismenu provjeru znanja s istim testom, pod jednakim uvjetima i sa istim pitanjima”. Sve to još treba razraditi, kazala je Hitrec.

Dodatna i dopunska bit će organizirane na daljinu, a neće se provoditi nastava u kojoj se miješaju učenici iz raznih razreda. “Grupa koja je sastavljena od dva ili tri razreda će morati raditi svaki razred posebno. Kombinirana nastava. Jedni su u učionici, a drugi kod kuće”, kazala je.

Najveći problem, prema Hitrec, jest to što se ne može nadzirati što će se događati prije i poslije škole, pa je pitanje hoće li se moći održati koncept “mjehurića” u kojem se ne miješaju djeca iz različitih razreda. “To se odnosi i na prijevoz i druge dijelove života učenika”, zaključila je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Komentiraj