[quote_box_center]

  • UN je uputio hitan poziv na donacije za milijune spašenih u potresu u Nepalu
  • Nedostaje namirnica, lijekova i pitke vode

[/quote_box_center]

UN je uputio hitan poziv na donacije za milijune spašenih u potresu u Nepalu kojima nedostaje namirnica, lijekova i pitke vode u glavnom gradu Katmanduu i ruralnim područjima odsječenima od svijeta u kojima je spašavanje u četvrtak ometala snažna kiša.

Pet dana nakon potresa jačine 7,9 u kojemu je poginulo gotovo 5500 osoba, a više tisuća ih je ozlijeđeno u toj maloj himalajskoj zemlji, masovna humanitarna pomoć nastavlja pristizati u četvrtak ali logističke poteškoće usporavaju distribuciju preživjelima – iscrpljenima, gladnima i žednima.

U srijedu su izbili sukobi u Katmanduu između interventne policije i tisuća osoba koje su se nadale napustiti grad u autobusima koje je obećala vlada.

S obzirom na širinu katastrofe, UN je uputio poziv za donacije u visini 415 milijuna dolara za prvu ruku, procjenjujući da je uništeno 70 000 kuća a 530 000 ih je oštećeno u 39 od 75 okruga u zemlji.

Vlada je priznala da se ne može nositi s opsegom katastrofe s obzirom da se radi o najpogibeljnijem potresu unazad više od 80 godina u Nepalu.

Brojna sela među onima koja su teško stradala nalaze se u zabačenim područjima Himalaje, posebno teškog pristupa.

Uspon na Everest već za tjedan dana

“Trebat će tri mjeseca da se odgovori na hitne potrebe prije nego počne ponovna izgradnja”, izjavio je koordinator UN-a za Nepal, Jamie McGoldrick.

UN i njegovi donatori neposredno će opskrbiti šatorima 500 000 osoba bez krova nad glavom, ali i medicinskim materijalom, vodom i sanitarnom opremom 4,2 milijuna osoba.

Po UN-u osam od 28 milijuna stanovnika te zemlje zahvaćeno je katastrofom, od kojih 1,7 milijuna djece.

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je telefonski s nepalskim premijerom Sushilom Koiralom uvjeravajući ga da će učiniti “sve što je u njegovoj moći” da pomogne stradalima.

Uspon na Everest moći će se nastaviti za tjedan dana usprkos potresu koji je prouzročio lavinu u kojoj je poginulo 18 osoba na najvišem vrhu na svijetu, kazao je u četvrtak dužnosnik nepalske vlade, Tulsi Gautam.

Od subotnjeg potresa u zemlji je zabilježeno još 102 podrhtavanja tla jakosti veće od 4 po Richteru od kojih je najjači bio u nedjelju jakosti 6,7 po Richteru.

Komentiraj