Hitchcock – kralj neizvjesnosti i iznenađenja, užasavao se policije, jaja i svojih filmova

Na današnji dan, 13. kolovoza 1899. godine, u Leytonstoneu (Engleska) rođen je slavni Alfred Hitchcock. Svi ga znamo po krupnom stasu i odijelu. Također, podosta je poznato da je volio plavuše i crni humor, no najpoznatiji je, naravno, po svojim filmskim ostvarenjima Vrtoglavica (Vertigo), Ptice (The Birds) i Psiho (Psycho).

Cijeli se život bojao policije. Ta mu je fobija proizašla iz traume iz djetinjstva. Naime, otac ga je poslao u lokalnu postaju s rukom napisanom porukom u kojoj je stajala očeva molba da ga policajac zatvori na pet minuta u zatvor, za kaznu. Još jedan strah koji ga je morio cijeli život bilo je gledanje njegovih vlastitih filmova: “Užasavam se svojih vlastitih filmova. Nikad ih ne idem gledati. Ne znam kako ljudi mogu podnijeti da pogledaju moje filmove.”

I to nije sve, još jedan. Ovaj je duboko iracionalan – strah od jaja. Možda je bio i najveći njegov strah i ujedno predmet prema kojemu je osjećao najveću odvratnost, toliko veliku da nikad nije okusio jaje. Posebno ga je užasavao žumanjak. Jednom je prilikom izjavio: “Jeste li ikad vidjeli išta odvratnije od žumanjka jajeta koje se raspada i prolijeva svoju žutu tekućinu? Krv je veselo crvena. Ali žumanjak je žut, odvratan.”

Komentiraj