Hit cabaret ‘Joj, Hrvati!’ otvara nedjeljni ciklus komedija u ‘Zajcu’

Riječko Hrvarsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u suradnji s kazalištem ‘Luda kuća’ iz Zagreba pokreće novi programski ciklus za sve ljubitelje komedije i smijeha pod nazivom ‘HA HA HNK! – Hit komedije nedjeljom u Zajcu’.

Program u ‘Zajcu’ otvara predstava ‘Joj, Hrvati!’ autora i redatelja Ivana Đuričića, hit cabaret o hrvatskoj povijesti i budućnosti, u nedjelju, 18. listopada 2020. s početkom u 19 sati.

Kako je izgledao dolazak Hrvata, kako je protekao susret gradonačelnika i Nikole Tesle, kako je Zajc pisao operu ‘Nikola Šubić Zrinjski’, ima li istine u uzrečici da je povijest učiteljica života, te što će se dogoditi s Hrvatima za 250 godina? – odgovore na ova pitanja publika će pronaći u ovom šaljivom cabaretu koji na zabavan i duhovit način vodi publiku na neočekivano putovanje u hrvatsku budućnost evocirajući hrvatsku prošlost.

Predstava prati događaje iz hrvatske prošlosti od stoljeća sedmog do specifične točke u budućnosti, ali obrađene tako da više govore o nama danas nego o samim povijesnim trenucima iz kojih su izvađeni. Takvo igranje s poviješću publiku nasmijava, ali istovremeno potiče na refleksiju o tome gdje smo kao društvo u razvoju, kakvi smo i kakvi bismo željeli biti. Autori se stereotipima igraju do kraja u sadržaju i formi, pa tako publika u ovom cabaretu dobiva sve ono što Hrvati „najviše vole“ – glazbu, prelijepe pripadnice ljepšeg spola i evociranje slavne hrvatske prošlosti u kojoj susreće prve Hrvate Muhla i Bugu, Matiju Gupca, Ivana pl. Zajca, Nikolu Teslu, prvog hrvatskog predsjednika i niz drugih poznatih likova. Žanrovski šarena glazba Marija Mirkovića, bogati kostimi Elvire Ulip, vješta i efektna koreografija Ide Jolić i kreativno oblikovanje rasvjete Sandra Petrića nadopunili su tekst i režiju Ivana Đuričića u pitku i zabavnu predstavu koja nas nasmijava, ali i pomiče perspektivu pogleda na svakodnevne društvene teme kao i hrvatski hrvatski mentalitet u cjelini, navodi se u najavi.

U predstavi glume Ivan Đuričić, Judita Franković Brdar, Peđa Gvozdić, Tana Mažuranić i Paola Slavica.

‘Luda kuća’ nezavisno je kazalište čiji su osnivači Rene Bitorajac i Branko Đurić Đuro, a koje je u kratkom periodu postalo konkurentno, priznato i od publike iznimno prihvaćeno.

U nastavku ciklusa komedija publika će u sljedeća tri mjeseca moći vidjeti i druge uspješnice ‘Lude kuće’ poput ‘Ništa ljubav, samo seks’, ‘Potpuni stranci’, ‘Samo preko njega mrtvog’.

Komentiraj