facebook.com

Hip-hop kao jezik mira i izražavanja mladih generacija

Tuniška provincija Kasserine graniči s državom Alžir i otvara put prema planinskom lancu i gorju Atlas. Taj planinski lanac razdvaja Mediteran i atlantsko primorje od Saharske pustinje. Po gorama žive uglavnom nomadske berberske zajednice. Ovo područje je poznato i po tome da je u Drugom svjetskom ratu bilo poprište cijelog niza bitaka znanih kao Bitka na prijevoju Kasserine.

Novinarka Euronewsa donosi priču o tome kako tu regiju zabrinjava siromaštvo, nezaposlenost i militantne skupine, koje se okupljaju u nekim gorskim područjima. Ipak, mladići iz provincije Kasserine se protiv ekstremizma bore hip-hopom. Plesanje breakdancinga im pomaže u rješavanju  problema  i na taj način su se odmakli od uobičajenih društvenih normi.

Mladi u Tunisu se bave hip-hopom i na taj način stvaraju pozitivan životni stav. Neki ga koriste za političku kritiku i promociju svojih političkih stavova. Kulturni centri nude termine i dozvoljavaju starijim plesačima da vode grupe. Budućnost i izražavanje mladih je iznimno važno, a ovim momcima se ponosi i njihovo mjesto.

 

Komentiraj