Josip Regović

Hip hop, balet, jazz i suvremeni ples na DanceStaru okupljaju pet tisuća plesača

 

Dosad najveće izdanje međunarodnoga plesnog festivala DanceStar održat će se od 20. do 24. svibnja u porečkoj Plavoj laguni. Brojna natjecanja, radionice i seminari i ove će godine okupiti više od pet tisuća plesača i plesnih stručnjaka iz više od 20 zemalja svijeta s tri kontinenta – Europe, Afrike i Južne Amerike. Među finalistima je i 20 klubova iz Hrvatske, a tri zagrebačka – moDuS, Transform i Plesni punktovi – za Nacional su skupnom fotografijom najavila ovu plesnu manifestaciju.

Kvalifikacijska natjecanja za veliko porečko finale započela su još u listopadu prošle godine u Južnoj Africi, a svake se godine na DanceStar prijavi više od 50.000 svjetskih plesača. Festival DanceStar se već sedam godina održava u Hrvatskoj, a nakon prve godine u Rijeci, preselio se u Poreč. Natjecanje i veliko finale prati Međunarodna plesna udruga ESDU (European Dance Union), jedna od najvećih plesnih organizacija u svijetu. Za promociju cijeloga projekta zaslužan je Alen Petelinc, predsjednik Organizacijskoga odbora festivala, te idejni začetnik DanceStara.

[quote_box_center]

  • Međunarodni plesni festival Dancestar u Poreču će okupiti tisuće plesača iz 20-ak zemalja svijeta
  • Među finalistima je i 20 klubova iz Hrvatske, a tri zagrebačka – moDuS, Transform i Plesni punktovi
  • Za Nacional skupnom fotografijom najavljuju ovu plesnu manifestaciju

[/quote_box_center]

“CILJ JE DA DANCESTAR BUDE PREPOZNAT i prisutan na svim kontinentima kao platforma koja plesačima omogućuje da prezentiraju svoje talente, pohađaju radionice, kongrese i ostale mnogobrojne aktivnosti kroz DanceStar platformu, međusobno se druže i razmjenjuju iskustva kako bi postali bolji plesači i osobe. Želimo da najtalentiraniji i najuporniji dobiju priliku da ostvare svoje ambicije i postanu profesionalni plesači, a ne treba smetnuti s uma i veliki utjecaj plesa na zdravlje, razvijanje osobnosti, odgovornosti i samopouzdanja kod mladih, što će za njih u budućnosti biti od neprocjenjive koristi”, kaže Petelinc i dodaje da je svake godine prisutan trend rasta broja sudionika DanceStara, plesača i onih koji u tih pet dana dođu pogledati veliko finale koje završava dodjelom novčanih nagrada. Plesne discipline u kojima će se plesači natjecati su razne, od klasičnog baleta, jazza, contemporaryja i mjuzikla pa sve do urbanih/street plesova poput hip hopa i b boyinga…

Ovakva manifestacija, kaže Petelinc, potrebna je Hrvatskoj jer takvo što internacionalnog karaktera na toj razini kod nas ne postoji. Riječ je svakako i o velikoj promociji za Poreč i Hrvatsku, jer tijekom godine u svim zemljama, na svim kontinentima gdje se organiziraju DanceStar kvalifikacijski turniri, promovira se Hrvatska.

“Svake godine sadržajno širimo priču i pokušavamo podići letvicu u svakom smislu, pa ove godine imamo novi sadržaj, a to je Urban Chapter. To je projekt koji će prezentirati urbanu kulturu kroz ples, grafitere i plesnu fotografiju, uz još mnoštvo dodatnih aktivnosti. Cilj je svim plesačima i posjetiteljima ove godine predstaviti taj dio kulture, a kroz ‘battle’, odnosno plesačku borbu, i zaokružiti cijelu priču kako bismo osim prezentacija koreografija pred sudačkim timom predstavili i tu stranu plesnog izričaja, načina života te spojili jednu i drugu filozofiju plesa na jednome mjestu”, govori Petelinc.

O visokoj razini natjecanja, ali i značenju ovakvog događanja za Poreč, govore i brojke o kojima je nešto rekao gradonačelnik Poreča Edi Štifanić.

“DANCESTAR ZA NAŠ TURIZAM ZNAČI IZUZETNO PUNO. Organizator natjecanja dovodi u naš grad više od 5000 natjecatelja, što znači da tijekom pet dana ostvarujemo više od 25.000 noćenja. To poboljšava našu turističku ponudu, a nekoliko dana prije održavanja manifestacije, u Poreču se otvara i novi aquapark. To je sadržaj koji će biti novi motiv dolaska gostiju u Poreč, moći će se produžiti i turistička sezona, te ono što je bitno, otvorit će se stotinjak novih radnih mjesta za naše mlade Porečane”, kaže Štifanić. Da plesači zaista uživaju u svom hobiju potvrđuju za Nacional i voditelji sva tri zagrebačka kluba čiji su članovi zajedno pozirali fotografu. Snježana Lilek, umjetnička voditeljica Plesnog studija “moDuS klub” – koji se bavi natjecanjima u show danceu, kompleksnoj vrsti plesa koja obuhvaća različite plesne stilove poput suvremenog plesa, jazza, stepa, klasičnog baleta i akrobatike – kaže da su se ove godine prvi put na DanceStar natjecanju predstavili s 36 koreografija. Sve koreografije plasirale su se u finale natjecanja – 30 koreografija u A ligi te 6 koreografija u B ligi.

“Ples se kod nas još nedovoljno cijeni, a mnogo je ljubitelja plesa i onih koji bi se rado njime bavili, ali ne mogu iz financijskih razloga. Roditelji naših plesača i moDuS klub sami financiraju većinu programa i natjecanja. To je poprilično teško jer je većina natjecanja izvan Zagreba, pa moramo odustati od velikog broja natjecanja na kojima bismo, kao i uvijek, predstavljali plesače Hrvatske. Do sada smo osvajali veliki broj medalja na europskim i svjetskim prvenstvima, pa se nadamo da ćemo i u finalima DanceStara na najljepši mogući način prezentirati rad naše škole”, kaže Snježana Lilek.

Ivona Perkov, umjetnička voditeljica kluba Plesni punktovi koji postoji oko 35 godina i bavi se jazz danceom i modernim plesom, kaže da je sudjelovanje na DanceStaru prije svega dobro jer je konkurencija uvijek dobra i pozitivna i tjera te na dodatni trud i rad.

“Kao koreograf radim isključivo iz srca i glave i uz pomoću svojih plesača koji su mi neiscrpna inspiracija, a vidjeti druge je dobro radi usporedbe gdje si i u kojem smjeru ideš. Ali trudim se ne pamtiti previše druge koreografije da ne bih kopirala, jer ljepota koreografiranja je u nečemu novome, drugačijem, tvojem. Još uvijek se ples ne cijeni dovoljno, a plesača i klubova je puno. Da bi uspio moraš imati zaleđe i biti prisutan u medijima, a koliko je to stvarna slika kvalitete, upitno je”, kaže Ivona Perkov koja je klub “naslijedila” od legendarne Tihane Škrinjarić.

S OBZIROM NA TO DA JE OVE GODINE UVEDENO i “urbano poglavlje” na DanceStaru, to je bila idealna prilika za plesni studio TransForm, koji djecu i mlade uče urbanim plesnim tehnikama pa se, uz treninge hip hopa i jazz dancea, kontinuirano provode i radionice s najpoznatijim plesnim pedagozima u Hrvatskoj i inozemstvu. Osnivači studija su Davor Worda Ćiković i Ivana Rončević. “Naši mladi plesači su imali prilike sudjelovati u snimanju profesionalnog plesnog videa ‘Murder’ u kojem je predstavljena suradnja plesača TransForma i nekih od najuspješnijih plesnih pedagoga u Hrvatskoj, a plesači TransForma prošle godine su sudjelovali na državnom plesnom natjecanju ESDU Croatia Open gdje su osvojili 1. mjesto te se plasirali među 20 najatraktivnijih koreografija svijeta. Ove godine su se na istom natjecanju predstavili s deset koreografija, od kojih je čak osam osvojilo prvo, a dvije drugo mjesto. Također su ponovo nominirani da s koreografijom ‘We create the world we live in’, koja simbolično govori o problemu nasilja među djecom i mladima, predstavljaju Hrvatsku među top 20 najatraktivnijih koreografija svijeta”, kaže Ivana Rončević, osnivačica kluba TransForm, čiji će plesači sudjelovati u finalu DanceStara. Inače, u sklopu ove plesne manifestacije održat će se i DanceStar Night, natjecanje koje predstavlja samo dvadeset najboljih svjetskih koreografija, a članovi žirija bit će zaista veliki plesni stručnjaci – Almira Osmanović, Milko Šparemblek, Leo Jakovina i Igor Barberić.

Komentiraj