EPA

HILLARY CLINTON: Kubanski embargo mora otići

Demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton u petak je pozvala Kongres da prekine stari američki trgovinski embargo protiv Kube i nazvala ga “neuspješnom politikom” koja nije nimalo pridonijela promjeni na tom komunističkom otoku.

Clinton koja je bila državna tajnica predsjedniku Baracku Obami, govor u Miamiju iskoristila je da pokaže razliku u odnosu na dvojicu potencijalnih republikanskih kandidata na izborima u studenome 2016.: na bivšega floridskog guvernera Jeba Busha i floridskoga senatora Marca Rubia.

Bush i Rubio su zbog kubanskoga kršenja ljudskih prava kritični prema Obaminoj odluci da obnovi diplomatske odnose s Havanom, ali Clinton tvrdi da su diplomacija i angažman korisni za popravak stanja u toj zemlji.

 

  • “Kubanski embargo mora jednom zauvijek otići”, rekla je Clinton u govoru u regiji u kojoj je osamdeset posto od 1,5 milijuna Amerikanaca kubanskog podrijetla.

 

Obama je ove godine i službeno obnovio diplomatske odnose s Kubom, karipskim otokom oko 150 km od Floride, nakon više od pola stoljeća neprijateljstva.

Ali embargo, uveden 1962., može ukinuti jedino Kongres, a ne čini se da su republikanski kongresnici spremni to i učiniti.

Komentiraj