HHO: Predsjednica nije mogla čuti pokliče jer nije bila na utakmici

Boris Scitar/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Ivan Zvonimir Čičak u srijedu je u pismu predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru ustvrdio kako hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije mogla čuti ustaške pokliče na nogometnoj utakmici između Hrvatske i Izraela u Osijeku, jer ondje nije ni bila.

Pismom predsjedniku Sabora Čičak je reagirao na tvrdnju SDP-ova saborskog zastupnika Nenada Stazića kako se “Predsjednica trudi osuditi fašizam, ali na stadionu u Osijeku ne čuje ustaške pokliče, a ne čuje ih ni premijer”.

“Kao predsjednik HHO-a bio sam nazočan s još dvojicom kolega u svojstvu promatrača na utakmici Hrvatska – Izrael. Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović nije mogla čuti ustaške pokliče budući uopće nije bila na utakmici u Osijeku”, istaknuo je Čičak.

Dodao je i da ih Predsjednica nije mogla čuti niti preko HRT-a, “budući taj javni servis stišava ton prilikom prijenosa ‘kako Hrvatska ne bi čula neprimjerene poruke'”.

“Tu, po nama nakaznu ideju o cenzuri po kriterijima pojedinaca HRT, podržao je na sjednici Programskog vijeća HRT i Jozo Barišić, v.d. ravnatelj programa. Pametnome dosta!”, napomenuo je Čičak, zamolivši Reinera da saborske zastupnike upozna sa sadržajem njegova pisma.

Zbog ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, koji se uzvikivao na stadionu u Osijeku tijekom utakmice 23. ožujka, Vlada je idući dan reagirala priopćenjem u kojemu osuđuje govor mržnje te isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima na sportskim borilištima.

Komentiraj