Robert Anic/PIXSELL

HHO: Katolička crkva mora se očitovati o peticiji “Za dom spremni”

Hrvatski Helsinški odbor (HHO) osudio je u četvrtak inicijativu da se pozdrav “Za dom spremni” uvede kao službeni pozdrav Oružanih snaga RH, a od čelnika institucija kojima pripadaju potpisnici te inicijative, posebno od Katoličke crkve, traže da se o tome javno očituju. 

Internetsku peticiju da se “Za dom spremni” uvede u službenu vojnu uporabu nedavno je pokrenuo nekadašnji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, a po tvrdnjama organizatora, potpisalo ju je više od 3500 ljudi, među kojima je i nekoliko akademika, biskupa i drugih uglednika. Peticija je upućena predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, koji su odbacili zahtjeve potpisnika.

Pokliču „Za dom – spremni“, kao i ostaloj ustaškoj ikonografiji, nema mjesta u hrvatskom društvu. Netočne su i povijesno neutemeljene tvrdnje da je to stari hrvatski pozdrav, ističe u svojoj izjavi HHO.

  • HHO je uvjeren kako je takvim istupima biskupa, svećenika i redovnika nanesena nemjerljiva šteta hrvatskom društvu

Taj pozdrav povijesno je vezan uz ustaški pokret od samih njegovih početaka. Povijesno je dokazano da je uzvik „Za dom – spremni!“ lansirao ustaški poglavnik Ante Pavelić u svojim pismima iz 30-tih godina iz Italije i da je taj poklič isključivo vezan za ustaški režim i Pavelićevu diktaturu. Tim pozdravom završavale su sve javne manifestacije za vrijeme ustaškog režima i on se nalazio na svim službenim dokumentima NDH. U ustaškom simboličkom sustavu on je ekvivalentan nacističkom pozdravu “Sieg Heil”, pa je time i povijesno kompromitiran, tvrdi HHO.

Posebno ih, kažu, zabrinjava to što se među potpisnicima, uz istaknuta imena dijela društvene elite, spominju i imena sisačkog biskupa Vlade Košića i zagrebačkog pomoćnog biskupa Valentina Pozaića, te imena nekoliko katoličkih svećenika i redovnika koji do danas nisu javno demantirali da podržavaju tu inicijativu.

“HHO smatra da je inicijativa koja promovira simbole zločinačkog ustaškog režima, kao svaka inicijativa koja promiče ideje i simbole totalitarističkih režima, dakle zla, u svojoj osnovi duboko antikršćanska jer je u opreci s osnovnim načelima i postavkama kršćanstva i idejom dobra”, stoji u izjavi.

HHO je uvjeren kako je takvim istupima biskupa, svećenika i redovnika nanesena nemjerljiva šteta hrvatskom društvu, a posebno Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj,  u trenutku kada se u hrvatskoj i srpskoj javnosti “lome koplja” oko kanonizacije Alojzija Stepinca.

“Ovakva inicijativa stoga samo daje povoda i razloga protivnicima Katoličke crkve i protivnicima ideje hrvatske države da i Katoličku crkvu i hrvatsku državu proglašavaju nasljedicima Pavelićevog ustaškog režima. HHO očekuje da će se o inicijativi očitovati vrhovi institucija kojima pripadaju potpisnici predstavke. Ne zbog ‘partijske discipline’  nego zbog ugrožavanja moralnih vrijednosti na kojima počivaju ugledne institucije hrvatskog društva”, kaže HHO dodajući kako je riječ o inicijativi koja ugrožava temeljna ljudska prava i slobode.

HHO smatra znakovitim to što se inicijativa pojavila u trenutku obilježavanja Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, koje je prošlo u jednostranoj osudi zločina komunizma, uz izuzetak državne komemoracije na Dotršćini i u Gračanima, na kojoj se podjednako upozorilo na pogubnost i jednog i drugog zločinačkog projekta.

Režimi koji su odgovorni za zločine jesu zločinački. Lideri tih režima koji su odgovorni za zločine jesu zločinci. Svi oni koji i danas na bilo koji način osporavaju ili opravdavaju te zločine i te režime otvaraju vrata novim zločinima. Bilo kakvo relativiziranje zločinačkog karaktera tih režima, bilo kroz opravdavanje zločina, bilo kroz pokušaje obnove ideologije ili ikonografije tih režima je neprihvatljivo u suvremenom društvu“, upozorava HHO-a.

Ističu da uporabu ustaških i komunističkih simbola smatraju neprihvatljivom, ali se protive zakonskoj zabrani tih simbola  “jer su zabrane protivne ideji slobode”.

Komentiraj