HGSS tražio nestalog stranca, a spasio 8 ljudi: “Koliko je puta potrebno moliti?”

 

Hrvatska gorska služba spašavanja u ponedjeljak je na svojim stranicama objavila detalje četiri akcije spašavanja, koje su makarski spasitelji odradili u samo jednom danu. Apeliraju na ljude da svojom odgovornošću pomognu spasiteljima.

“Makarski spašavatelji se pitaju koliko je je puta potrebno alarmirati, moliti, upozoravati, savjetovati? I oni su samo ljudi. Imaju srce pomoći i to radosno čine, ali ne mogu iznad svojih mogućnosti. Bit će im žao da zbog neodgovornih ne budu u mogućnosti pomoći onima kojima je potrebna njihova pomoć, a koji nesreću nisu sami uzrkovali. Pomozite im svojom odgovornošću!”, poručuju iz HGSS-a.

Spasitelji su u nedjelju nastavili potragu za stranim državljanom, a spasili su drugih troje stranih državljana.

“Dana 16.08.2020., temeljem analiza, nastavila se potraga za stranim državljaninom na Biokovu. Tijekom te potrage odvile su se dvije situacije u kojima je spriječena moguća nesreća i kobne posljedice.

Prvotno su spašene dvije strane državljanke koje su se kretale prema Sv. Iliji, te ubrzo nakon toga oko 16:45 sati, zahvaljujući prisutnosti spašavatelja na Biokovu, strani državljanin također je zatražio pomoć HGSS-a.

Otac, majka i dijete, sve strani državljani, srećom su zaustavili spašavatelje i rekli kako su jako umorni i dehidrirani te da se otac jako loše osjeća zbog bolova u predjelu abdomena. Odmah po saznanju spašavatelji su ih dopratili do vozila te odvezli do hitne medicinske pomoć gdje im je pružena daljnja medicinska skrb”, opisali su spasitelji.

Potom su dobili dojavu o majci i sinu koji su bili dezorijentirani, jako iznemogli i dehidrirani. Spasitelji su došli do njih i pripremlili za izvlačenje helikopterom.

“U međuvremenu, posredstvom Centra 112, u 17:13 stiže dojavu da majka i njezin sin, koji se nalaze negdje iznad mjesta Živogošće – Strnj, više ne mogu nastaviti put te da su dezorijentirani, jako iznemogli i dehidrirani. Odmah po dojavi alarmiraju se svi raspoloživi spašavatelji HGSS stanice Makarska koji se u tom trenutku ne nalaze na Biokovu te helikopter HRZ-a s dežurnom ekipom letača spašavatelja iz Divulja.

Također je alarmirana ispostava HGSS stanice Split iz Omiša. Zemaljska ekipa spašavatelja iz Makarske u 18:49 sati dolazi do unesrećenih osoba te ih, nakon rehidracije i okrjepe, priprema za izvlačenje helikopterom iz zraka. U 18:54 helikopter s dežurnom ekipom letača spašavatelja prilazi mjestu gdje su se unesrećene osobe nalazile i spušta jednog letača spašavatelja.

Uz pomoć sajle na helikopteru letač spašavatelj zajedno sa unesrećenim osobama izvučen je u helikopter te su unesrećene osobe prebačene na priručni heliodrom Osejava u Makarskoj”, naveli su iz GSS-a.

Komentiraj