HGK predlaže smanjenje Posebnog poreza na motorna vozila i PDV-a na električna vozila za tvrtke

Autor:

08.12.2022., Zagreb - U Hrvatskoj gospodarskoj komori odrzan je Medjunarodni skup 30. Hrvatski arbitrazni dani, Medjunarodno savjetovanje. Luka Burilovic
  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska gospodarska komora predstavila je u ponedjeljak na sastanku s ministrom financija Markom Primorcem prijedlog poreznog rasterećenja na osobna vozila.

Prijedlog HGK, navodi se u priopćenju, ide u dva smjera – poreznog rasterećenja u vidu korekcije Posebnog poreza na motorna vozila te smanjenja PDV-a za pravne osobe na električna vozila.

Korekcijama posebnog poreza i PDV-a za pravne osobe, stimulirala bi se obnova voznog parka građana i pravnih osoba kao i donekle utjecalo na smanjenje visokih cijena novih vozila kao posljedice nestašica i poremećaja u opskrbnim lancima uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini.

Time bi se, smatraju u HGK, utjecalo i na smanjenje trenutnih negativnih prodajnih trendova jer je tržište vozila u cjelini zabilježilo pad od 5 posto, čime su smanjeni i prihodi državnog proračuna na ime drugih davanja.

Ujedno bi smanjenje PDV-a na električna vozila za pravne osobe bila bi izravna mjera u cilju ispunjenja Nacionalnog plana energetske učinkovitosti. Zaključeno je kako će Ministarstvo razmotriti prijedloge HGK u kontekstu pravne stečevine EU i mogućnosti državnog proračuna.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.