HGK Poduzetnicima na raspolaganju 1.6 milijardi kuna kroz mjere za zapošljavanje

Hrvatska gospodarska komora

Predstavljane su mjere aktivne politike zapošljavanja Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

“Želimo poduzetnicima dati do znanja što im je na raspolaganju za zapošljavanje novih radnika. Ove godine 2.5 milijardi kuna je usmjereno na nova zapošljavanja od čega 1.6 milijardi otpada na ove mjere. Danas imamo najnižu stopu nezaposlenih u dugo vremena, a posebno veseli da imamo 71 000 više zaposlenih nego godinu ranije. Svjesni smo problema odlaska mladih ljudi, ali veseli nas da oporavak gospodarstva otvara nova mjesta“, naglasio je ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić, dodavši da je ključni problem nedostatak kvalificirane radne snage.

“Uz danas predstavljene mjere nužno je snažnije povezivanje gospodarstva s obrazovnim sustavom, kroz dualni pristup strukovnom obrazovanju koji zagovara HGK i gdje tvrtka postaje mjesto učenja. Na svima nama je da se pobrinemo da izlaskom iz obrazovnog sustava učenici imaju šansu za dostojanstven rad, a gospodarstvenici kvalificiranu radnu snagu s kojom mogu ojačati svoju konkurentnost,“ rekao je Marko Jurčić, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Marko Jurčić, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore

“Dugoročno rješenje za to je povezivanje sustava obrazovanja i gospodarstva i tu posebno s HGK imamo odličnu suradnju. No, to ne rješava problem danas i toga smo svjesni. Kratkoročno želimo osigurati što veća sredstva za zapošljavanje i prekvalifikaciju kako bi poduzetnici na domaćem tržištu našli radu snagu, a ono što nedostaje osigurat ćemo uvozom radnika“, poručio je Marko Pavić, detaljnije se osvrnuvši na konkretne mjere.

“Od devet mjera koje imamo istaknuo bih nekoliko noviteta za ovu godinu. To je prvenstveno mjera pripravništva koja je slična mjeri za stručno osposobljavanje, ali nema gornjega ograničenja na visinu plaće. Država poslodavcima kroz tu mjeru pokriva 50 posto ukupnoga troška bruto plaće bez obzira na njenu visinu. Druga mjera koju bih istaknuo je mjera samozapošljavanja gdje smo ojačali subvenciju na 55 000 kuna“, pojasnio je ministar Marko Pavić.

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava

Komentiraj