HGK: Korona prepolovila izvoz cvijeća, uvoz pao za gotovo četvrtinu

Uvoz cvijeća u prvih sedam mjeseci ove godine pao je za 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani, sa 7,6 milijuna eura na 5,9 milijuna, objavila je u četvrtak Hrvatska gospodarska komora. S druge strane, izvoz je prepolovljen – s 521 na 261 tisuću eura.

Iz HGK navode da su to posljedice koronakrize koja je ozbiljno uzdrmala cvjećarstvo i preokrenula tržišne trendove po kojima je uvoz cvijeća prošle godine rastao za 25 posto u odnosu na 2018. – s 9,9 na 12,3 milijuna eura.

U ovoj poslovnoj godini cvjećare je pokosio lockdown zbog kojeg im je propala većina robe pa stoga sve nade polažu u povećanu potražnju za blagdan Svih svetih. Međutim, trenutna epidemiološka situacija im ni tu ne ide na ruku.

Inače, najviše uvozimo ruže (5,8 milijuna eura u 2019.), zatim rezano cvijeće za bukete (4,1 milijun eura) i krizanteme (995.000 eura). Standardno najviše uvozimo iz svjetske cvjećarske velesile Nizozemske, dok ostatak uvoza dolazi pretežno iz Italije, Slovenije i Njemačke.

Od ukupno 817.000 eura teškog izvoza cvijeća u 2019. velika većina odlazi na tržište Slovenije, a tako mršave brojke dugujemo činjenici da cvijeće u Hrvatskoj uzgajamo na samo 300 hektara površine.

Što se drugog najtraženijeg proizvoda za blagdan Svih svetih tiče – svijeća, njih smo u 2019. godini uvezli u vrijednosti od 7 milijuna eura (najviše iz Njemačke, Poljske i Mađarske), a u istom razdoblju smo izvezli 2 milijuna eura (najviše u Sloveniju, Grčku i Mađarsku).

U prvoj polovici ove godine uvoz svijeća pao je na 2,1 milijuna eura, a izvoz na 371.000 eura.

Komentiraj