HGK: 95% poslovnih subjekata osjeća negativne posljedice koronavirusa

Kako bi istražili utjecaj epidemije koronavirusa na poslovanje tvrtki Hrvatska gospodarska komora kreirala je upitnik kojeg se moglo popuniti online, a sada donosi prve rezultate prema kojima je 95% poslovnih subjekata pogođeno novonastalom situacijom oko koronavirusa.

Rezultati ankete Hrvatske gospodarske komore pokazuju da koronavirus ima sve veći negativan utjecaj na domaće gospodarstvo, a najpogođenije su mikrotvrtke. Čak 95 anketiranih tvrtki prijavljuje pad prometa, s tim da ih 28 posto ima pad od 100 posto. Tri četvrtine (74 posto) prijavilo je pad proizvodnje, od čega petina (21 posto) ima stopostotni pad, stoji u priopćenju HGK.

Ništa bolje stanje nije ni po pitanju opskrbe sirovinama i lancima opskrbe gdje probleme ima 69, odnosno 61 posto tvrtki. Pad izvoza bilježi 45 posto poduzeća, a pad uvoza 41 posto njih. Stoga ne čudi da u takvoj situaciji 42 posto ispitanih razmišlja o otpuštanju radnika, a čak 37 posto o zatvaranju tvrtke.

“Ove brojke pokazuju da kriza s koronavirusom neće poštedjeti nikoga i stoga hitno moramo pomoći pogođenim dijelovima gospodarstva oslobađanjem plaćanja svih davanja, sufinanciranjem plaća i moratorijima na kredite. Moramo djelovati proaktivno i preventivno, a ne samo pasivno reagirati na ovo što nam se događa”, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović komentirajući rezultate ankete u kojoj je sudjelovalo preko 2700 tvrtki.

 

 

Što se nedostatka radnika tiče, prema rezultatima ankete, on još uvijek nije toliko izražen. Dvije trećine tvrtki u ovom trenutku nema poteškoća s manjkom radne snage, dok ih 27 posto ima probleme uzrokovane bolovanjima i samoizolacijom.

Anketa je ispitala i interes poduzetnika za vladine mjere pomoći gospodarstvu. Između 63 ponuđene mjere najviše ih je zainteresirano za odgodu plaćanja javnih davanja (56 posto tvrtki) i potpore za očuvanje radnih mjesta u pogođenim sektorima (50 posto). Slijedi odobrenje novih kredita za likvidnost (35 posto) i uvođenje moratorija na postojeće kreditne obveze (32 posto).

Prema djelatnostima, u anketiranom uzorku najzastupljenije su:

prerađivačka industrija

uslužne djelatnosti,

trgovina, prijevoz

građevinarstvo

turizam (hoteli, restorani i putničke agencije).

Preko četvrtine ispitanih tvrtki (22 posto) je s područja grada Zagreba, slijedi Splitsko-dalmatinska županija (12%), a na trećem mjestu su Zagrebačka i Primorsko-goranska županija (po 9 posto).

 

Komentiraj