Hernádijeva videokonferencija još je jedan dokaz da Mađari Inu smatraju integralnim dijelom MOL Grupe

MOL je bez ikakvog protivljenja hrvatske vlade potpuno prisvojio upravljanje Inom i pritom nanosi hrvatskoj kompaniji golemu štetu

Prošlotjedna videokonferencija članova Uprave MOL Grupe, na čelu s predsjednikom Zsoltom Hernádijem, s menadžerima tvrtki članica Grupe, samo je još jedna u nizu potvrda činjenice da je MOL bez ikakvog protivljenja hrvatske vlade potpuno prisvojio upravljanje Inom, nanoseći kompaniji svojim načinom upravljanja i potpunim marginaliziranjem hrvatskog suvlasnika golemu štetu. Nacionalov izvor dobro upućen u poslovanje Ine tvrdi da se takvim postupanjem i premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u stvarnosti, svojim nečinjenjem i pasivnom podrškom, pretvaraju u pasivne pomagače Mađara u procesu rastakanja Ine i njezina pretvaranja u marginalnu trgovačku podružnicu MOL-a. „Koristeći činjenicu da se hrvatska vlada kao drugi najveći dioničar Ine ne protivi načinu na koji je MOL prisvojio Inu, Mađari prilagođavaju svoje poslovanje kako njima odgovara. Nakon više presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu za predaju Ine MOL-u, pa potom i premijerovog obećanja s kraja 2016. da će Vlada otkupiti Inu, do danas, osim angažiranja konzultanata, nije učinjen nijedan korak da se Ina izvuče iz tog bolesnog odnosa s MOL-om iako je Vlada na raspolaganju imala puno alata da poduzme konkretne korake i spriječi MOL u nanošenju štete Ini“, kategorički tvrdi Nacionalov izvor.

Prošloga četvrtka, naime, čelni ljudi MOL-a održali su videokonferenciju na kojoj su predstavili ažuriranu, integriranu dugoročnu strategiju razvoja MOL Grupe do 2030. godine, a na online konferenciju bio je pozvan i menadžerski kadar Ine iako hrvatska kompanija nije integrirani dio MOL Grupe. Nacionalov izvor potvrdio je da je link za priključenje na online konferenciju upućen na adrese elektronske pošte menadžerskog kadra Ine i izvršnih direktora, kao i dijela nižeg upravljačkog kadra. Tijekom obraćanja članova Uprave MOL Grupe menadžerima i direktorima, Ina je spomenuta tek usputno u kontekstu postojećih rezervi nafte i plina, a spomenuo ju je izvršni dopredsjednik u Upravnom odboru MOL-a Berislav Gašo, inače bivši Inin kadar.

Činjenica da se Uprava MOL-a obratila i menadžerskom kadru i izvršnim direktorima Ine, potvrda je upozorenja koje je Nacional u više navrata navodio u svojim tekstovima: MOL, iako je tek strateški partner a nikako većinski vlasnik, Inu smatra integriranim dijelom MOL Grupe, gotovo pa svojim vlasništvom, i tako je i tretira iako na to nema zakonsko pravo. Njome upravlja samostalno i bez ikakvog upliva hrvatske vlade kao drugog najvećeg dioničara, a članovi Uprave Ine iz Vladine kvote prisutni su u upravljačkom procesu samo kao sporedne figure koje tek formalno daju svoj glas odlukama središnjice u Budimpešti. Već i sam podatak da je Ina na videokonferenciji spomenuta tek usputno, bez jasnijeg i konkretnijeg elaboriranja njezina doprinosa poslovanju Grupe, dosta govori o načinu na koji MOL tretira hrvatsku kompaniju.

Najvažniji problem u načinu na koji MOL vodi Inu jest činjenica da nizom suspektnih poslovnih poteza Mađari konstantno nanose štetu Ini, umanjujući njezinu vrijednost, jer je glavni cilj MOL-a, prema svemu što je njihovo čelništvo do sada poduzimalo, svesti Inu na trgovačko društvo koje se isključivo bavi maloprodajom i veleprodajom goriva te paralelno ugasiti sve ostale segmente poslovanja, posebno istraživanje, proizvodnju i rafinerijsko poslovanje. A još veći problem od toga kako MOL tretira Inu i kako njome upravlja jest činjenica da hrvatska vlada kao drugi većinski vlasnik kompanije već puno desetljeće ne čini ama baš ništa da tu situaciju promijeni. Posve suprotno, Vlada daje prešutnu podršku takvom ponašanju Mađara. Upravljanje Inom u stvarnosti je u sivoj zoni u kojoj se ni Vlada premijera Andreja Plenkovića ni nadležni ministar Tomislav Ćorić ne protive šapi koju je MOL položio na Inu, pa MOL bez ikakvih problema zloupotrebljava svoj položaj i koristi ga za ispunjavanje vlastitih interesa. Najnovije obraćanje najvišeg upravljačkog tijela menadžerima Ine samo je potvrda te tvrdnje, tim više što iz Ćorićeva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na niz Nacionalovih pitanja, uključujući i ono je li i kako Ministarstvo kao ravnopravni suvlasnik kompanije reagiralo na spomenuto obraćanje i je li menadžmentu Ine pokušalo predstaviti svoju viziju strategije razvoja Ine u idućem desetljeću, nije stigao ama baš nikakav odgovor.

Komentiraj