NACIONAL OTKRIVA da je mađarski državni vrh prije dvije godine bio spreman na ustupke u slučaju Ina-MOL ako se riješe pravosudni problemi Zsolta Hernádija u Hrvatskoj, a sada su upravo tim slučajem ucijenili i aktualnu hrvatsku vlast

Ustavni sud poništio je odluku Vrhovnog suda i vratio je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu zbog primanja 10 milijuna eura mita od Zsolta Hernádija radi prepuštanja upravljačkih prava u Ini – na početak. Mađarski sud oslobodio je Hernádija u tom slučaju, pa mu se ne bi ni trebalo suditi pred drugim sudovima. MOL je dobio prvi arbitražni postupak protiv hrvatske vlade, a vrlo je vjerojatno da će uspjeti i u drugom arbitražnom postupku čija se vrijednost procjenjuje na milijardu eura. Odluka o uskraćivanju potpore hrvatskom priključivanju OECD-u temelji se na poštovanju vladavine prava i nije politički uvjetovana.

Pročitajte više u digitalnom izdanju tjednika Nacional.

Komentiraj

PREKOMađarska vlada i Pixsell
Podijeli objavu
Prethodni članakENGLESKA Liga kup – Pobjeda West Hama, Leicester izbacio Liverpool
Sljedeći članakHAK: Zbog mogućih odrona potrebna opreznija vožnja
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.