London, 21.11.2016 - Interpolova odluka o odbacivanju zahtjeva hrvatske strane da obnovi meðunarodnu uhidbeni nalog za èelnika MOL-a Zsolta Hernadija je konaèna i na nju nije moguæa žalba, kazao je Hernadijev odvjetnik maðarskoj novinskoj agenciji MTI. Na arhivskoj fotografiji Szolt Hernadi tijekom potpisivanja Prve izmjene i dopune Ugovora o meðusobnim odnosima koji se odnose na društvo INA i Glavnog ugovora o plinskom poslovanju 30.1.2009. godine. foto HINA/ Denis CERIÆ/ ua

Hrvatska odvjetnica direktora Mola Zsolta Hernadija, Laura Valković, ustvrdila je da Europski sud nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija već da mađarski sud mora odlučiti o hrvatskom zahtjevu za njegovim izručenjem.

“Većina medija i pojedini komentatori potpuno pogrešno interpretiraju odluku Europskog suda pravde. Taj sud nikada, ni u jednom dijelu odluke nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija, već da je mađarski sud o tom zahtjevu dužan odlučiti”, rekla je Valković, dodajući da nema potrebe za pogrešnim informiranjem hrvatske javnosti.

Pojasnila je da je riječ o procesnoj odluci koja ne ulazi u meritum. “Odluka govori tek da Mađarska mora odlučiti o hrvatskom zahtjevu, a ne kako je pogrešno tumačeno da mora izručiti Hernadija u roku od 60 dana”, kazala je odvjetnica Hini.

Europski sud u Luxembourgu u srijedu je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka. „Pravosudna tijela država članica dužna su donijeti odluku o svakom europskom uhidbenom nalogu koji im je poslan“, istaknuo je sud u objavi za medije.

Europski uhidbeni nalog za Hernadijem, koji su neke države ignorirale, raspisan je nakon Uskokovih optužbi da je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi Molu prepustio upravljačka prava u Ini.

Komentiraj