Screenshot

HEPATOS Svjetski dan hepatitisa/World Hepatitis Day (WHD) se obilježava 28. srpnja

Hrvatsko društvo za bolesti jetre HEPATOS već četrnaestu godinu za redom obilježava Svjetski dan hepatitisa / World Hepatitis Day (WHD) koji se u cijelom svijetu obilježava 28. srpnja.

Svjetski dan hepatitisa ujedinjuje svjetsku hepatitis zajednicu kako bi proaktivno djelovala utječući na stvarne promjene u svojim lokalnim sredinama. Aktivnosti obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa pod sloganom ‘NO Hep – Eliminirajmo hepatitis!’ usmjerene su pozitivnim promjenama u prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju ovih bolesti, kako bi se doprinijelo postizanju glavnog cilja prve Globalne zdravstvene strategije 2016.–2021.: eliminaciji virusnih hepatitisa u budućnosti.

Aktivnosti uključuju poticanje pojedinaca, partnera i javnosti te izgradnju i jačanje političke volje za provedbu Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima koju je Svjetska Zdravstvena Organizacija (SZO) usvojila na Općoj skupštini 2016. godine, akcijskog plana SZO regija Europa usvojenom u rujnu 2016., kao i Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih Naroda, koji uključuju eliminaciju virusnih hepatitisa u narednih trinaest godina.

Hepatos je kao centralni događaj svojih aktivnosti početkom srpnja u suradnji sa Svjetskom Zdravstvenom Organizacijom (SZO) pod pokroviteljstvom Predsjednice Grabar – Kitarović organizirao Hrvatske dane hepatitisa gdje je na Regionalnom okruglom stolu ‘Nema više izgovora, No Excuse for No Hep’ pred brojnim gostima i uzvanicima iz zemalja šire regije, predstavljena skica Nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa u Hrvatskoj.

Usvajanjem Svjetske hepatitis strategije te izradom Nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa, uz jasno izražene kratkoročne i dugoročne ciljeve njezine provedbe, Hrvatska se nalazi na ključnom raskrižju. Uz dostupnost učinkovitih cjepiva i tretmana za hepatitis B i liječenje hepatitisa C, moguće je postići eliminaciju virusnog hepatitisa, ali je nužna bolja svijest i razumijevanje bolesti i rizika te znatno poboljšati rad na prevenciji, povećanju testiranja i dostupnosti liječenja.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od kroničnog hepatitisa boluje oko 40 000 osoba. Hrvatska nije zemlja s velikom učestalošću hepatitisa B i C u općoj populaciji, no neke su skupine građana izložene većem riziku zaraze (osobe koje injektiraju droge, osobe koje često mijenjaju spolne partnere, osobe u penalnom sustavu,…). Većina zaraženih, njih čak do 80%, nije svjesno infekcije, odnosno ne zna da je zaraženo te nesvjesno širi infekciju.

Prema podacima Prvog globalnog hepatitis izvješća SZO u 2015:

  • 325 milijuna ljudi širom svijeta zaraženo je kroničnim hepatitisom B ili C a većina i ne zna da je zaražena (taj broj je 10 puta veći od broja zaraženih HIV-om).
  • se u svijetu virusom Hepatitisa C zarazilo 1.75 milijuna osoba.
  • je u svijetu od Hepatitisa B ili C umrlo 1.34 milijuna ljudi, (taj je broj usporediv sa smrtnošću uzrokovanom tuberkulozom i veći je od onog uzrokovanog HIV-om).
  • Virusni hepatitis jedan je od vodećih uzroka smrti na globalnoj razini.
  • Dok se smrtnost uzrokovana HIV, tuberkulozom i malarijom u svijetu smanjuje, smrtnost od virusnih hepatitisa se povećala za 22% od 2000. godine.
  • Ukoliko se ne liječe Hepatitis B i C postupno mogu dovesti do ciroze i karcinoma jetre te preuranjene smrti.
  • 85% potreba za transplantacijom jetre i 80% smrtnosti od karcinoma jetre uzrokovano je hepatitisima.
  • Kronični virusni hepatitis C danas se uspješno može izliječiti u visokom postotku (95-98%) terapijom novim lijekovima koji su dostupni i u Hrvatskoj.

Komentiraj