elen.hep.hr

HEP – lider na tržištu elektromobilnosti u Hrvatskoj

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvo enja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Nakon što je 2010. godine u sklopu pilot projekta postavio prve dvije punionice za vozila na elektricni pogon u Labinu i Vukovaru, HEP je krajem 2012. godine pokrenuo aktivnosti na razvojnom projektu eMobilnost. Danas je HEP vodeci promotor elektromobilnosti u Hrvatskoj, što je krajem 2016. godine potvr eno i titulom Ambasadora alternativnih goriva.

ELEN: Mreža HEP-ovih punionica u hrvatskim gradovima

Početkom 2015. godine započinje ciklus izgradnje niza ELEN punionica u hrvatskim gradovima na temelju sporazuma potpisanih s gradovima i svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te tako doprinijeti očuvanju okoliša. Prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, HEP je do sada postavio i pustio u pogon 50-ak javnih ELEN punionica diljem Hrvatske te od gradova kontinuirano prikuplja interesa za daljnje širenje mreže javne infrastrukture.

Na do sada postavljenim ELEN punionicama u hrvatskim gradovima moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu [email protected]

S druge strane, raspored i tehničke karakteristike svake od HEP-ovih punionica moguće je vidjeti na stranici elen.hep.hr. U idućih nekoliko godina HEP planira izgraditi mrežu ELEN punionica na području cijele Hrvatske te uspostaviti sustav njihovog daljinskog upravljanja i nadzora. Osim suradnje s gradovima i postavljanja javne infrastrukture dostupne građanima, HEP intenzivno radi i na rješavanju međugradskog prometa. Na autocestama i cestama interaglomeracije planira se postavljanje mreže brzih i ultrabrzih punionica, što bi se sufi nanciralo kroz EU fondove.

ELEN punionicu u Novom Vinodolski su otvorili Velimir Piškulić, gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog i Domagoj Vego, član tima za eMobilnost i rukovoditelj Službe za upravljanje projektima HEP-a d.d.
EAST-E: Ulazak Hrvatske na električnu autocestu Europe

HEP je tako u veljači 2016. godine, kao dio međunarodnog konzorcija uspješno aplicirao za sredstva iz fonda Europske unije CEF-Transport (Connecting Europe Facility – Transport).

Riječ je o projektu EAST-E kroz koji je HEP-u, između ostalog, odobreno i sufinanciranje postavljanja 27 multi-standard ELEN punionica za električna vozila snage 50 kW (AC/DC multi-standard) na autocestama Goričan-Zagreb-Rijeka te Bregana-Zagreb do kraja 2018. godine. Uz HEP, međunarodni konzorcij na projektu EAST-E čine slovačke tvrtke Zapadoslovenska energetika (E.ON Slovačka) i GO4 Slovačka, kao i E.ON Češka. Ukupno će se projektom EAST-E u Hrvatskoj, Slovačkoj i Češkoj implementirati 57 multi-standard punionica za električna vozila. Realizacija projekta EAST-E omogućit će po prvi put uključivanje hrvatskih autocesta na europske prometne pravce na kojima već postoji infrastruktura za punjenje električnih vozila. Hrvatska će tako postati dio mreže 11 europskih zemalja kroz koje će biti moguće obavljati neprekinuto prekogranično putovanje električnim vozilima.

ELEN modovi punjenja
NEXT-E: Rekordna sredstva iz fonda CEF za razvoj e-mobilnosti

Uz sudjelovanje u provedbi EU projekta EAST-E, HEP-ov tim za eMobilnost nastavlja s prijavama za dobivanje sufinanciranja iz različitih EU izvora kojima se planira daljnje širenje javne infrastrukture za punjenje električnih vozila. Europska komisija tako je u srpnju 2017. za sufinanciranje odabrala projekt NEXT-E, u vrijednosti od 18,84 milijuna eura, što je najveća subvencija ikada odobrena u okviru CEF-a za razvoja e-mobilnosti.

Projekt NEXT-E će omogućiti izgradnju mreže od čak 252 punionica za električna vozila u Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj. Uz HEP, konzorcij NEXT-E čine tvrtke E.ON Grupe (Zapadoslovenská energetika u Slovačkoj, E.ON Češka, E.ON Mađarska, E.ON Rumunjska), MOL Grupa (koju predstavljaju podružnice u svih šest država sudionica), PETROL (u Sloveniji i Hrvatskoj) te Nissan i BMW. U okviru ovog projekta, konzorcij će instalirati 222 multi standardne brze punionice (50kW) te 30 ultra brzih punionica (150 – 350 kW) duž središnjih TEN-T koridora i središnje mreže, čime će po prvi puta u potpunosti na električni pogon biti moguće prijeći velike udaljenosti duž šest Kohezijskih država. HEP-u će projekt omogućiti postavljanje ukupno 30 novih punionica – 26 brzih i 4 ultra brze punionice najnovije tehnologije (snage od 150 kW) na autocestama Goričan – Rijeka, Zagreb-Split te Bregana – Lipovac. Sve će punionice biti multi-standardne te će se na njima moći puniti svi postojeći kao i nadolazeći modeli električnih vozila.

Komentiraj