Hemingway je 1954. dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman ‘Starac i more’

Američki književnik Ernest Hemingway dobio je 28. studenog 1954. godine Nobelovu nagradu za književnost, ali Hemingway nije mogao prisustvovati ceremoniji u Švedskoj. Umjesto toga napisao je govor koji je pročitao John Cabot, američki veleposlanik u Švedskoj.  Naime, u siječnju te godine Hemingway  je ozlijeđen u avionskoj nesreći.

Proslavio se svojim romanima i kratkim pričama: ‘Starac i more’, ‘Zbogom oružje’, ‘Za kim zvono zvoni’, ‘Snjegovi Kilimandžara’… Za  roman “Starac i more” dobio je Pulitzerovu nagradu 1953,  a godinu dana kasnije  Nobelovu nagradu.

Tema romana “Starac i more” je život ribara Santiaga i njegova pustolovina na moru. Možemo reći da je kroz borbu starca s ribom, koja predstavlja silu prirode, zapravo prenesena ideja o čovjekovoj mudrosti koja može nadvladati i najjačeg neprijatelja.

“Dječaku je bilo žao gledati starca kako se svakog dana vraća čamcem praznih ruku, pa je uvijek odlazio dolje da mu pomogne nositi smotane poveze ili kuku ili harpun i jedro omotano oko jarbola. Jedro je bilo pokrpano vrećama od brašna i, onako omotano, izgledalo je kao zastava vječitog poraza.”

Komentiraj