HEATHER MILLS: ‘Dokazala sam da uz veganske proteine možete biti invalid i puni energije’

Autor:

20.05.2022., Zagreb - Heather Mills, poduzetnica i bivsi model. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Poduzetnica, humanitarka, aktivistica i sportašica, bivša supruga čuvenog beatlea Paula McCartneyja, pokrenula je i jednu od najvećih veganskih tvrtki koja u svojim trima tvornicama, osim hrane, proizvodi i veganski make-up, o čemu je Mills govorila za Gastro&Wine

Heather Mills je bivši model, poduzetnica, humanitarka, aktivistica i sportašica. E da, i bivša supruga čuvenog beatlea Paula McCartneyja. Ali to za ovu priču uistinu nije važno. Priča o Heather je inspirativna i dirljiva. Iako je u teškoj prometnoj nesreći izgubila lijevu potkoljenicu, nikad nije posustala. U stvari, kao da ju je to samo potaknulo da u život krene s još više strasti. Tako se o svemu što je tijekom godina stvorila može govoriti u superlativima. Njezino ime stoji iza jedne od najvećih dobrotvornih organizacija za čišćenje mina na svijetu. Pokrenula je jednu od najvećih veganskih tvrtki. Ne propušta naglasiti kao je upravo veganski sektor, promatramo li na globalnoj razini, najbrže rastući dio prehrambene industrije. Trenutačno su njezini proizvodi prisutni u 24 države, a broj i dalje raste. Nezaustavljiva Heather sada je otišla korak dalje i počela je proizvoditi veganski make up. Kako bi ljudima omogućila da njihov odabir bude etički i ekološki, cijene su mu pristupačne, iako se kvalitetom, uvjerava nas, može mjeriti s vodećim svjetskim brendovima. Kao glavnu životnu misiju ističe proizvodnju zdravijih i održivih proizvoda biljnog podrijetla, a putem veganstva krenula je u najtragičnijem trenutku svojeg života.

GASTRO&WINE: Zašto ste postali veganka?

Po povratku iz rata u Jugoslaviji 1993. u prometnoj nesreći izgubila sam nogu i zaradila rupturu pluća. Policijski motocikl mi je odsjekao potkoljenicu koja nikako nije zacjeljivala pa mi je prijateljica rekla da postanem vegan. Nakon pet mjeseci provedenih u bolnici bila sam voljna pokušati sve. Dva tjedna nakon što sam počela s biljnom prehranom, moja noga je zacijelila i počela se oporavljati.

GASTRO&WINE: Koje ste još učinke na svoje zdravlje, tijelo i opću dobrobit uočili?

Imala sam više energije. Koža mi se pročistila jer sam oduvijek patila od akni, a nisam shvaćala da je to zbog mlijeka. Sve je dobro funkcioniralo i primijetila sam da imam tonu energije za bavljenje sportom. Međutim, uglavnom sam bila na sirovoj prehrani, što nije jednostavno tijekom hladnih engleskih zima pa sam počela pripremati toplu biljnu hranu nekoliko puta na tjedan te koristiti nadomjeske za meso, ribu i mliječne proizvode.

‘Stvarajući Be At One željela sam pridonijeti svemu što bi okončalo okrutnost prema životinjama i uz to dobiti što prirodnije proizvode’, ističe svjetska zvijezda. FOTO: Privatni arhiv

GASTRO&WINE: Što vas je motiviralo da stvorite najveći pogon za proizvodnju veganske hrane?

Uglavnom to što mi je nedostajalo jesti u restoranima s prijateljima dok sam živjela od sirove hrane. Željela sam to pomiješati i inspirirati ljude da postanu vegani, a da pritom još uvijek mogu jesti svu hranu koju vole. Otkrila sam da je najjednostavniji način za to, izuzmemo li one koji su teško bolesni i želite prijeći na 100% biljnu prehranu, preobraćenje na fleksitarijanstvo.

GASTRO&WINE: Kako se razvijalo vaše poslovanje?

Sve je počelo kao mala obiteljska tvrtka u Northamptonshireu, na nešto manje od 2800 četvornih metara, a sada se razvilo na tri tvornice i stotine tisuća četvornih metara.

GASTRO&WINE: Koliko sam shvatila, dosta hrane koju proizvodite donirate.

Ne, V Bites je profitabilan. Hranu doniram mjestima poput Ukrajine i dobrotvornim organizacijama. Ne uzimam novac od poslovanja, ali to je rastući biznis, ne dobrotvorna organizacija. Imam mnogo dobrotvornih organizacija.

GASTRO&WINE: Zašto donirate svu tu hranu? Što vas motivira?

Razloga je mnogo. Kao prvo mislim da je to ljudima koji prolaze kroz očajne situacije potrebno. S druge strane pokušavam ljude u Engleskoj potaknuti na spašavanje životinja, a da pri tome poboljšaju svoje zdravlje i pomognu okolišu. Ljudi se uvijek oduševe koliko dobar okus ima veganska hrana. Želim svoju tvrtku učiniti toliko velikom da možemo ponuditi cijene identične onima u mesnoj, ribljoj i mliječnoj industriji jer je cijena zaista važna za kupca, kao i, naravno, odličan okus.

‘Dva tjedna nakon što sam počela s biljnom prehranom, zacijelila je rana na nozi koju sam izgubila u prometnoj nesreći po povratku iz rata u Jugoslaviji 1993.’

GASTRO&WINE: S kojim ste se izazovima u poslovanju suočavali tijekom pandemije?

Bilo je teško. Morala sam staviti kuću pod hipoteku i novac upotrijebiti da zadržim sva radna mjesta. Savjetovali su mi da prodam tvrtku, da se povučem i prestanem brinuti o svima, ali pandemija je iza našeg ‘’obiteljskog tima’’ unutar tvrtke i sada počinje napredovati.

GASTRO&WINE: U dobi od 47 godina postali ste jedina skijašica s invaliditetom koja je postigla tri svjetska rekorda te osvojila četiri zlatne medalje na svjetskim prvenstvima. U početku nitko nije mislio da ćete uspjeti jer su vjerovali da vegani ne unose dovoljno proteina. Što mislite o tom stavu i kakav je osjećaj bio dokazati da su u krivu?

Skijašica sam postala slučajno kada je tijekom mog odmora u Austriji eruptirao islandski vulkan. Svi letovi su otkazani, a ja sam samo skijala i išla gore-dolje po ledenjaku Mölltaler. Bila sam sve brža pa mi je austrijski trener rekao da bih se trebala utrkivati. No Britanci me nisu željeli primiti u tim jer sam imala 42 godine. Nisam odustala i kad sam uz ‘’wildcard’’ osvojila srebrenu medalju u slalomu, primili su me. Najuzbudljivije je bilo dokazati da možete biti invalid, stariji i puni energije jedući veganske proteine.

GASTRO&WINE: Kako bi izgledao vaš savršeni obrok?

Obožavam veganske cheeseburgere. To je sjajan burger pun rastopljenog sira. Uz to obožavam konjac riblji file s kvinojom kao prilogom na zdravi dan, a s čipsom kada sam pomalo ‘’nestašna’’.

GASTRO&WINE: Koje jelo prema vašem mišljenju ima bolje okus u veganskoj nego u neveganskoj verziji?

Veganski sir koji proizvodim osvojio je sve nagrade. Izuzev halloumi sira, prije uopće nisam voljela sir, ali naš veganski obožavam.

GASTRO&WINE: Veganski burgeri – da ili ne?

Mi imamo najbolje.

GASTRO&WINE: Koju kuhinju volite?

Azijsku.

GASTRO&WINE: Osjećate li da vam to što ste vegan uskraćuje uživanje u nevjerojatnoj hrani?

Nikad. Sve za čim žudim uspjela sam napraviti u veganskoj varijanti. Čak i kolače. Kada unaprijedite vašu prehranu, stare žudnje prestanu. Ja nisam prestala jesti životinje zato što mi se nije sviđao okus. Zato i nalazim zamjenske, veganske varijante za mesna jela.

‘Veganski ruž vlaži usne, za razliku od onih sa sastojcima životinjskog podrijetla koji ih isušuju’, ističe Heather Mills. FOTO: Privatni arhiv

GASTRO&WINE: Pripremate li ikad nevegansku hranu?

Nikad.

GASTRO&WINE: Je li vaša kći vegan?

Da, već 18 godina i nikad nije bila bolesna. Uvijek je imala slobodu izbora, ali nikad nije željela jesti meso zato što sam imala vegansku zamjenu za sve.

GASTRO&WINE: Koji je proizvod bilo najteže napraviti u veganskoj varijanti?

Najteže je bilo napraviti ribu. Koristili smo planinsko povrće kako bi imala okus mora i strukturu bakalara.

GASTRO&WINE: Navodno vaš sladoled ima odličan okus. Na koji proizvod ste posebno ponosni?

Mislim da je veganski maslac nevjerojatan. Imam TV emisiju u Italiji na Food Networku, u kojoj čak ni kuhari s Michelinovim zvjezdicama nisu mogli vjerovati koliko je dobar, a bez alergena.

GASTRO&WINE: Paul Newman je obožavao vaše vegansko pivo. Ja nisam ni znala da postoje sastojci životinjskog podrijetla u pivu. Koji bi nas još proizvodi mogli iznenaditi?

Mnoga vina sadrže albumin iz jaja i proteine iz ribljeg mjehura pa ih vegani ne žele piti. Obično su to vina niske kvalitete.

GASTRO&WINE: Kako ste došli na ideju proizvesti veganski make up?

Stvarajući Be At One željela sam stvoriti sve što bi okončalo okrutnost prema životinjama, a uz to dobiti što prirodnije proizvode. Sve što se nanosi na kožu ulazi u krvotok i tako svaki dan gutaš kukce i nusproizvode životinjskog podrijetla kroz svoj ruž.

‘I moja kći je vegan već 18 godina i nikad nije bila bolesna. Uvijek je imala slobodu izbora, ali nije željela jesti meso jer sam za sve imala vegansku zamjenu’

GASTRO&WINE: Kako dobivate pigmente za make up?

Koristimo mnogo prirodnih boja koje dobivamo iz voća i povrća.

GASTRO&WINE: Je li manje – više kada je u pitanju make up?

Volim kada ljudi samo naglase ljepotu njihovih lica, a ne kada ih pretvore u maske. Kada se pretjera, svi izgledaju isto. Zato mislim da je moj make up sjajan – sakrije ono što ne želimo sakriti, a istakne najbolje.

GASTRO&WINE: Bez kojeg proizvoda za uljepšavanje ne biste mogli živjeti?

Ruž je nezamjenjiv zato što ga možete koristiti kao dva proizvoda u jednom. Uz to što će istaknuti vaša usta, možete ga koristiti i kao rumenilo. Kad bih morala izabrati jedan proizvod za uljepšavanje koji bih ponijela na pusti otok, to bi bio ruž. Uz to, veganski ruž vlaži usne, za razliku od onih sa sastojcima životinjskog podrijetla koji ih isušuju.

GASTRO&WINE: Kako mislite da će se razvijati veganstvo u budućnosti? Razmišljate li već o nekom novom projektu?

Veganstvo postaje pokret i nije prolazni trend kako su mnogi mislili. Strašno je u porastu i sve više i više tvrtki, koje proizvode mlijeko, meso i ribu, nude i veganske proizvode. To će pomoći okolišu, ali i poboljšati zdravstveno stanje ljudi pa sam uistinu uzbuđena kada pomislim na budućnost. Jedna od naših inovacija je omega 3 iz aldi ulja. Ljudi misle da omega 3 dolazi iz ribe, ali to nije točno. Dolazi iz algi koje jedu i ribe.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.