HDZ ZATRAŽIO JAVNO OČITOVANJE Gordan Jandroković: “Slučaj Krmoptić ozbiljan udar na vjerodostojnost hrvatskih institucija i pravnu sigurnost”

Borna Filic/PIXSELL

[quote_box_center]

  • Gordan Jandroković poručio kako je slučaj Krmoptić ozbiljan udar na vjerodostojnost hrvatskih državnih institucija, pravnu sigurnost i jednakost, ali i temeljna ljudska i građanska prava
  • Ivan Krmpotić zatražio je zbog dobivenih prijetnji zaštitu hrvatskih institucija i policije, no kako je ona izostala, obratio se predstavnicima njemačkih vlasti
  • “To je još jedan udar na vladu Zorana Milanovića i tražimo njegovo očitovanje te očitovanje ministra unutarnjih poslova i pravosuđa”, rekao je Jandroković

[/quote_box_center]

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković poručio je u ponedjeljak kako je slučaj Krmoptić ozbiljan udar na vjerodostojnost hrvatskih državnih institucija, pravnu sigurnost i jednakost, ali i temeljna ljudska i građanska prava te je o tome zatražio javno očitovanje ministra unutarnjih poslova, ministra pravosuđa i premijera.

Ivan Krmpotić, svjedok tužiteljstva u procesu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, prema pisanju medija, zatražio je zbog dobivenih prijetnji zaštitu hrvatskih institucija i policije, no kako je ona izostala, obratio se predstavnicima njemačkih vlasti koji su mu ponudili zaštitu i danas je u sigurnoj kući na području Bavarske.

“To je još jedan udar na vladu Zorana Milanovića i tražimo njegovo očitovanje te očitovanje ministra unutarnjih poslova i pravosuđa te odgovor kako je moguće da se u 2015. dogodi da hrvatski državljan zbog prijetnji traži zaštitu hrvatske policije no do nje ne dolazi pa mu istu mora pružiti jedna druga država”, pitao je Jandroković na konferenciji za novinare.

Čini mu se, rekao je, da se tu radi o nastavku slučaja ‘lex Perković’, o “još jednom kraku toga slučaja, jer kada se nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u EU mijenjao zakon koji je definirao pitanje europskog uhidbenog naloga, to se činilo zbog jednog čovjeka koji je povezan s likvidacijama u vrijeme bivše države”, rekao je.

O proračunskom manjku

Svjedoci čija je, kazao je Jandroković, građanska dužnost svjedočiti u tim postupcima, bivaju izloženi prijetnjama i ne dobivaju pomoć hrvatske policije.

“Radi se pravna nejednakost jer se pišu zakoni kojima se žele zaštiti određene osobe”, poručio je Jandroković zapitavši se čiji je interes da se istina o slučaju Đureković ne razotkrije.

HDZ nije htio detaljnije komentirati podatke iz Izvješća o prekomjernom proračunskom manjku i razini duga opće države u Hrvatskoj, najavivši o tome posebnu konferenciju za novinare, no Jandroković je kratko podsjetio na raspravu o stanju nacije iz rujna prošle godine.

“Tada je predsjednik HDZ-a gospodin Karamarko kazao da je očekivani deficit državnog proračuna 19 milijardi kuna, no nakon toga vlada izlazi s podatkom da će deficit biti 12,5 milijardi kuna, a to je i ponovljeno prije nekoliko dana na aktualnom satu. Deficit je dakle 18,8 milijardi kuna, 6,3 milijarde kuna više nego je najavljivano i 50 posto veći nego je najavljivala Vlada i jučer nas predsjednik Vlade optužuje da smo šarlatani. Ima li većih šarlatana od onih koji promaše procjenu deficita državnog proračuna za 50 posto”, pitao je Jandroković.

Komentiraj

Source:M.Z./HINA