Marko Mrkonjic/PIXSELL

HDZ: Pronaći počivališta žrtava, istražiti zločine i procesuirati počinitelje

U povodu Europskga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima izaslanstvo osječko-baranjskog HDZ-a danas je položilo vijenac i upalilo svijeće kod spomenika umirućem vojniku, u osječkom Parku kralja Držislava, a predsjednik županijskoga HDZ-a Ivan Anušić je istaknuo kako je potrebno pronaći posljednja počivališta žrtava, istražiti zločine i procesuirati počinitelje.

Anušić je u izjavi novinarima podsjetio kako je Hrvatski sabor u lipnju 2006. godine prihvatio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka, istaknuvši kako je Hrvatska posebno osjetljiva na ovu temu, jer je, za vrijeme i nakon 2. svjetskog rata, “veliki broj Hrvata stradao samo zato što je drugačije razmišljao”.

 

  • Ocijenio je kako nakon prihvaćanja Deklaracije nije dovoljno napravljeno na dostojnom obilježavanju sjećanja na žrtve komunističkog totalitarizma te da sama Deklaracija nije dovoljna, već je potrebno pronaći posljednja počivališta žrtava, istražiti zločine i procesuirati počinitelje.

 

Žrtve totalitarnih režima, komunizma i fašizma, su bile velike, i nadam se da ćemo u budućnosti odavati počast svima koji su stradali u takvim režimima, kazao je Anušić.

Komentiraj