HDZ PREDSTAVIO PROGRAM ZA BRANITELJE Planiraju ustavno zaštititi branitelje i Domovinski rat

Robert Anic/PIXSELL

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, tehnički ministar branitelja Tomo Medved te bivši saborski zatupnik HDZ-a i branitelj Zvonko Milas u petak su u središnjici stranke predstavili HDZ-ov program za branitelje.

“Ne razdvajamo, već spajamo i integriramo braniteljsku zajednicu. I ne mijenjamo stavove zbog potrebe kao što to rade naši “prijatelji” zbog potrebe kampanja”, rekao je Milijan Brkić na početku dodajući da je HDz više puta isticao svoj stav da su Domovinski rat i hrvatski branitelji temelj moderne Hrvatske.

“HDZ kroz svoja stranačka tijela u protekle četiri godine radi na osmišljavanju modela odgovarajuće skrbe o braniteljima. Intenzivmo na tome radimo posljendjih šest mjeseci”, rekao je tenhički ministar branitelja Tomo Medved. Žele, dodao je, kroz izravni zakon o braniteljima pronaći odgovore i rješenja. Poseban je naglasak, dodaje, stavljen na zaštitu kvalitete zdravlja branitelja.

“Vrlo značajno je poglavlje i potpuno drugačiji model mirovinskog osiguranja branitelja, gdje se stavlja van snage postojeći koji je razdvojio mirovine branitelja i time stvorio pravnu i socijalnu nesigurnost kod branitelja”, dodao je Medved ističući kako je važno i nalaženje modela za intenziviranje traženja nestalih, prenosi N1.

Kao probleme Medved je naveo i stambeno pitanje branitelja, njihovom zapošljavanju i djeci smrtno stradalih branitelja i braniteljima. “Posebno je važno omogućiti braniteljima pravnu sigurnost. Uz sve mjere stvorit ćemo pretpostavku za odgovarajući odnos društva prema braniteljima i Domovinskom ratu općenito”, rekao je Medved.

Zvonko Milas rekao je da je plan HDZ-a uvesti ustavni zakon koji govori o zaštiti vrijednosti branitelja i Domovinskog rata, a komentirao je i izjave Zorana Milanovića na sastanku s braniteljima. “O Milanoviću i njegovu odnosu prema braniteljima najbolje govore četiri godine njegova mandata. Toliko licemjerja, od ignoriranja, slanja policije na branitelje…”, kaže Milas i dodaje da je Milanović danas postao ‘najveći jurišnik i zaštitnik njihovih prava’.

“Ako mu je doista stalo, imat će u sljedećem sazivu Sabora mogućnost, kao zastupnik oporbe, dati svoj glas za zaštitu vrijednosti branitelja i Domovinskog rata”, rekao je Milas, a Medved je zaključio kako Milanović neće biti u situaciji da sastavlja novu Vladu.

Komentiraj