HDZ predstavio program, evo što su sve obećali

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak predstavlja prograd Hrvatske demokratske zajdnice za predstojeće parlamentarne izbore, koji su na rasporedu 5. srpnja.

HDZ na parlamentarne izbore izlazi s programom pod nazivom “Sigurna Hrvatska”, a jučer je Plenković najavio da program uključuje dizanje prosječne plaće na 7600 kuna i minimalne plaće na 4250 kuna te smanjenje broja ministarstava.

“Program se sastoji od nekoliko temeljnih poruka. Sigurna Hrvatska u pogledu radnih mjesta, kao što smo dokazali u ovoj najvećoj globalnoj krizi. Država je stala iza privatnog sektora, poslodavaca i najviše stala iza radnika i radnih mjesta. Izašli smo sa snažnim planom potpore privatnom sektoru”, kazao je na početku Plenković.

Dodao je kako oko koronavirusa nisu imali većih posljedica. “Restriktivne mjere koje su bile pravodobne omogućile su takav uspjeh”, dodao je.

HDZ-ov program, rekao je, ima pet okosnica programa.

Socijalna sigurnost

“Socijalna sigurnost kao prvo poglavlje, drugo poglavlje se odnosi na perspektivnu budućnost, treće se odnosi na ekonomsku suverenost, četvrto na osnaženu državnost i peto na globalnu prepoznatljivost. U tih pet cjelina sadržani su temeljni prioriteti”, poručio je.

Plenković je naglasio kako žele povećati minimalnu plaću na 4250 kuna i stvoriti prepostavke da prosječna plaća bude 7600 kuna. “Ideje da stvorimo 100.000 radnih mjesta ima uporište. Plan je povećati mirovine za 10 posto. Omogućiti korisnicima obiteljske mirovine pravedniji način izračun. Povećati kapacitet domove za starije za 1500 mjesta. Daljne porezno rasterećenje u smislu poreza na dohodak. U svim županijama završiti izgradnju sloništa za žrtve nasilja. Novim mjerama ćemo olakšati zapošljavanje osobama s invaliditetom”, rekao je.

Perspektivna budućnost

“Svaka mlada osoba s osobnim projektom imat će pravo na 130.000 kuna za samozapošljavanje. To je mjera koja se pokazala dobrom i ovakvim povećanjem će biti privlačnija”, rekao je.

Dodao je da se planira nastavak reforme školstva, osiguranje 1500 novih stipendija te besplatan željeznički prijevoz za djecu, učenike i studente te regulirati rad nedjeljom.

Ekonomska suverenost

“Cilj je povećati poljoprivrednu proizvodnju i udio mladih poljoprivrednika. Omogućit ćemo povoljno financiranje u ribarstvu, pomoći izgraditi vie od 20,30 ribarskih luka,… Ministar često govori o renesansi na hrvatskoj obali. S novim Zakonom o gospodarenju otpadom učinit sustav boljim”, poručio je.

Plenković je dodao da će povećati opskrbu vodom i učiniti sustav boljim. “U zdravstvenom turizmu planiramo nova radna mjesta i veća ulaganja”, najavio je.

Osnažena državnost

“Tu ćemo prije svega raditi na digitalizaciji i usvojit ćemo novu strategiju za borbu protiv korupcije”, istaknuo je Plenković.

Nalasio je da u novom mandatu planiraju smanjiti broj ministarstava i poboljšati rad Hrvatskog sabora. Plenković je rekao i da će se osigurati i sredstva za obnovu Zagreba oštećenog u potresu.

Nastavit će, dodao je, s ulaganjem u Hrvatsku vojsku i policiju.

Plenković je kazao kako program nije prekrupan zalogaj. “Program uzima u obzir ovu krizu. Ono što je važno da su ovi ciljevi realni i da omogućuju kvalitetniji život”, ističe.

Predsjednik HDZ-a je rekao i da ambicija, što se tiče INA-e, ostaje ista. “Sutra će Lazard održati s nama konferenciju i nakon toga ćemo vas obavijestiti o daljnjim koracima”, rekao je.

O predizbornim skupovima. “Što se tiče skupova, HZJZ je dao epidemiološke okvire. Čak ni ona kampanja 2016. nije omogućavala neke mega skupove. Po tom modelu će ti skupovi biti vani”, poručio je.

Na posljednjem CRO Demoskopu HDZ je izgubio prvo mjesto. “Što se tiče rejtinga, mi smo 2016. zaostajali više od 10 posto za SDPom pa smo pobijedili. Tada i sada je situacija drugačija. Ja očekujem da ove male turbulencije koje smo imali neće smetati HDZ-u”, rekao je Plenković.

O razrješenjima i izbacivanjima iz stranke je rekao: “Vlada je razriješila one koje može razriješiti. One koje su u trgovčakim društvima nismo mogli, nismo još procijenili da je situacija takva da se pokrene proces razrješenja”.

Očekuje da HDZ bude relativni pobjednik izbora. “Ja očekujem povjerenje hrvatskih birača. Jedva čekam sučeljavanje”, kaže Plenković.

Kazao je da na izborima žele pojerenje. “Smatramo da smo napravili jako puno s partnerima s kojima smo imali vladajuću većinu. Nemojte zaboraviti da su u našem mandatu plaće povećane 18,3 posto. Mi ćemo nakon izbora pronaći partnere da dođem do parlamentarne većine, mislim da smo se tu dovoljno dobro pokazali. O koalicijama ćemo nakon izbora, sad smo u fazi da pobijedimo”, rekao je Plenković.

Komentirao je i curenje informacija u aferi Vjetroelektrane. “Ja smatram da je to nedopustivo. I tu ustrajem na tome – tko god unutar sustava tko ima takvu informaciju je mogao to probiti. To nije dobro. Te aktivnosti moraju biti tajne. Što se mene tiče, ja bih volio da je to još trajalo pa bih volio da znam tko je još iza toga. Meni je najviše u interesu kao predsjedniku Vlade i HDZ da se ta priča rasvijetli do kraja. Ne možemo imati u sustavu koji se bavi time da netko probija mjera”, rekao je Plenković.

Komentiraj