Robert Anic/PIXSELL

HDZ-ovi koalicijski partneri zadovoljni predstavljenim gospodarskim programom

Predsjednici HSLS-a, HSS-a i HSP AS, koji su u Domoljubnoj koaliciji s HDZ-om, izrazili su u četvrtak zadovoljstvo predstavljenim izbornim i gospodarskim programom koje je na Zagrebačkom velesajmu predstavio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

“Apsolutno sam zadovoljan jer sve što je HSLS-u važno ugrađeno je u gospodarski program. Naglasak je na gospodarstvu što je i predsjednik HDZ-a vrlo jasno rekao u svom izlaganju”, kazao je Darinko Kosor (HSLS) novinarima. Istaknuo je kako rade na tome da se otvore nova radna mjesta i naprave gospodarske reforme da mladi ne odlaze u inozemstvo. Za to je, smatra Kosor, potrebno provesti reformu javne uprave, smanjiti javnu potrošnju te povući puno više sredstava iz europskih fondova.

Ustvrdio je da je riječ o pobjedničkom programu, jer, kako je rekao, u Hrvatskoj nije problem napisati dobar program, već je pitanje tko može i želi provesti reforme.

“Domoljubna koalicija će provesti reforme i to je glavna poruka hrvatskim građanima”, naglasio je.

 

  • Komentirajući kritike ministara prema njihovom gospodarskom programu kazao je kako su većina ministara iz SDP-a bili pripravnici bez i jednog dana radnog staža kada su došli na funkcije. “Oni to nisu uspjeli napraviti, a mi ćemo to sigurno uspjeti”, kazao je Kosor.

 

Da je to program za izbornu pobjedu drži i predsjednik HSP AS Ivan Tepeš. “Bilo je dosta nerada, nesposobnosti i improvizacije. Ovo je program za sve hrvatske građane”, rekao je.

Na upit kako komentira kritike SDP-ovih i HNS-ovih ministara da vode prljavu kampanju odgovorio je kako su “oni svoju nesposobnost pokazali u četiri godine”. Naglasio je i da se u kampanji Domoljubne koalicije mogla vidjeti smirena, intelektualna i znanstvena atmosfera, za razliku od SDP-ove galame, prijetnji, šizofrenije i straha.

Zadovoljstvo predstavljenim gospodarskim programom izrazio je i predsjednik HSS-a Branko Hrg podsjetivši kako su i gospodarski stručnjaci te stranke radili na programu. “Okviri programa koje je Karamarko iznio i koji idu prema selu, obrtnicima, malim poduzetnicima, umirovljenicima, osobama s invalidetom, a posebno prema demografskoj obnovi, smanjenju poreznog opterećenja i državnog aparata nada su da možemo pokrenuti stvari u Hrvatskoj na bolje”, naglasio je Hrg.

 

  • Bivši premijer Zlatko Mateša je rekao da bi buduća vlada ciljeve gospodarskog programa u prvih desetak mjeseci trebala pretoče u realni program.

 

Problemom u zemlji vidi zakonodavnu inflaciju i nesigurnost poreznog sustava. “Investitori žele dugoročni i trajni porezni sustav i to je dobar cilj danas predstavljenog gospodarskog programa”, rekao je Mateša.

Da je Hrvatsku moguće pokrenuti i reindustrijalizirati smatra i ekonomist Đuro Njavro istaknuvši kako Hrvatska ima brojne neiskorištene mogućnosti u svim djelovima – od države, društva i gospodarstva. Drži da za to nisu potrebna velika sredstva već volja za promjenom, izvrsnošću i natjecanjem.

“Hrvatska ne može prihvatiti da bude na začelju Europe. Želimo se pomaknuti prema sredini, a jednog dana i ka vrhu Europe i biti omanja, ali vrlo usješna, uređena i za život lijepa zemlja”, kazao je Njavro.

Komentiraj