HDZ-ova vijećnica izjavila da “Rijeci ne trebaju vrbe jer je malo Srba”, riječki HDZ se ogradio od njezinih izjava

Riječki HDZ osudio je i ogradio se od izjava riječke gradske vijećnice Ivone Milinović koja je u emisiji “Podcast Velebit” izjavila kako “u Rijeci nema Srba pa im ne trebaju ni vrbe, ali ih po selima u Dalmaciji svakako ima”. HDZ-ova vijećnica se kasnije navečer ispričala zbog, kako kaže, “krivog izražavanja”, ali ne i Torcidi, čiji pripadnici ju, kako navodi, u inboxu nazivaju “srpkinjom”.

Što reći, i koju poruku poslati? Svakako se duboko ispričavam hrvatskoj javnosti koja je čitala moje izjave koje su…

Posted by Ivona Milinović on Thursday, October 3, 2019

“Predsjedništvo gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Rijeke oštro osuđuje svaku izjavu netrpeljivosti i netolerancije gradske vijećnice Ivone Milinović koje je iznijela u emisiji ‘Podcast Velebit’. Navedeno medijsko gostovanje nije bilo koordinirano s HDZ-om te se ograđujemo od svake izjave vijećnice Milinović. Na stranačkim tijelima raspravit ćemo o navedenom te donijeti odluku o daljnjem tijeku pokretanja stegovne mjere”, stoji u priopćenju riječkog HDZ-a koje je potpisao predsjednik GO HDZ-a Rijeka Lucian Vukelić.

Hadezeova gradska vijećnica gostovala je u “Podcastu Velebit”, emisiji desničara Marka Juriča, gdje je iznosila brojne kontroverzne tvrdnje. Milinović je tako izjavila da “Torcida šuruje s Miloradom Pupovcem koji vodi propagandu kako bi naštetio Hrvatskoj”, a bavila se i analizom Torcidinih navijačkih pjesama, piše Jutarnji list.

Jurič je krivo citirao navijačku pjesmu: “Šugava Rijeko/Puna si Srba/Ima još vrba”, na što ga je Milinović ispravila, citiravši navijački tekst ispravno: “Šugava Rijeko, smrdljivi grade/Pobit ću pola tvoje Armade/Šugava Rijeko puna si Srba/Ne brini, Rijeko, ima još vrba”, te naglasivši da nema ništa protiv navijačkog folklora, ali kako smatra da Torcida Hrvatskoj nanosi političku štetu.

“Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati Pupovcu argument da sutradan plače, evo su Hrvati fašisti. Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40 (posto)”, izjavila je Milinović, naglasivši kako Torcida namjerno provocira kako bi “Pupovac idući dan imao što pričati”.

“Rekla bih da je to jedna orjunaška politika”, kazala je Milinović, predsjednica Odbora za nacionalne manjine Grada Rijeke.

U telefonskom razgovoru s kolegama iz Jutarnjeg lista, Milinović je odgovorila da se nespretno izrazila te da nema riječi o govoru mržnje prema Srbima, već da je samo ljutita na Torcidu jer “vrijeđa Riječane”.

Komentiraj