FaH/ Damir SENČAR

HDZ-ov župan Alojz Tomašević priveden zbog obiteljskog nasilja

Alojz Tomašević, HDZ-ov požeško-slavonski župan priveden je jutros u požešku policiju zbog obiteljskog nasilja. Prema do sada raspoloživim informacijama Tomaševićeva supruga, s kojom ima troje djece, noćas je zatražila pomoć u Općoj županijskoj bolnici u Požegi. Navodno su u pitanju lakše tjelesne ozljede, piše Net.hr.

Tomašević je za župana požeško-slavonskog izabran 2013. godine i ponovno na izborima u lipnju ove godine. O slučaju se priopćenjem oglasila i Autonomna ženska kuća Zagreb. NJihovo Vam priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Čudna je tvrdnja glasnogovornice požeške županije Ivane Radić “kako policija ne daje informacije kada je u pitanju obiteljsko nasilje, zbog zaštite žrtve”. Na taj način policija skriva identitet visokopozicionirane osobe u političkom životu RH koja je nasilnik, a ne štiti njegovu žrtvu. Važno nam je ispraviti netočnu informaciju. U ovom slučaju ne radi se o obiteljskom, već o partnerskom nasilju. Žalosno je da policija ne razlikuje različite oblike nasilja.

Također je netočan dio policije da takvo postupanje štiti žrtvu. Javna blamaža i prozivanje počinitelja, pogotovo ako obnaša važnu funkciju u službi građanstva, nužno treba prokazati i policija. Takve osobe nisu prihvatljive za obavljanje javnih dužnosti zbog svojeg nasilnog karaktera.

Aktivistice AŽKZ-a postavljaju pitanje kakav primjer i poruku župan Alojz Tomašević šalje svim nasilnim muškarcima, ne samo u svojoj županiji već u cijeloj državi. Nije teško zaključiti poruka glasi- to što sam učinio nije strašan krimen, “samo sam pretukao svoju vlastitu ženu”. Tragičan stav, još tragičnija poruka koju je svojim ponašanjem poslao u javnost.

Osvrnut ćemo se i na dožupana požeško – slavonske županije Vedrana Neferovića koji je ne tako davno, sjetimo se, u statusu gradonačelnika Požege, pretukao novinara lokalnog portala.

Obje nasilne osobe spomenute u ovoj izjavi AŽKZ-a koje “pod normalno” smatraju da su šake i nasilje prihvatljiv oblik komunikacije, kada su na osobnoj razini nezadovoljni zahtijevaju trenutnu ostavku na sve javne funkcije koje obnašaju, podrazumijevajući i zabranu budućeg javnog angažmana i djelovanja. To je najmanje što mogu i moraju učiniti.

Aktivistice u potpunosti potpisuju jedan od komentara na društvenim mrežama povodom ovog događaja. “Na kraju će on dobiti odštetu za duševne boli i ozljedu šake, a žena će u zatvor ili ako ima dobrog odvjetnika možda se izvuče sa uvjetnom”.

Za kraj ove izjave, aktivistice AŽKZ-a, kao i velik broj građanki i građana, zahtijevaju hitne ostavke župana Alojza Tomaševića i dožupana Vedrana Neferovića”, stoji u priopćenju Autonomne ženske kuće Zagreb.

Komentiraj