HDZ-ov kandidat za načelnika Općine Marina kod Trogira: “Ante Mamut zadnjih 12 godina Marinu je potpuno devastirao”

Josip Matijaš, HDZ-ov kandidat za načelnika Općine Marina kod Trogira, u petak je održao konferenciju za novinare na kojoj je predstavio svoj Izborni program i prozvao aktualnog načelnika Antu Mamuta. Matijaš je naglasio da je Mamut zadnjih 12 godina Marinu potpuno devastirao.

“Nedopustivo je da još uvijek svi dijelovi Općine Marina nisu spojeni na vodovod“, kazao je Matijaš.

Naime, dijelovi Općine, a među njima i udarna turistička mjesta Marina i Vinišće, Poljica, veći dio Sevida, Vrsine, Dograde, Gustirna, Najevi – još imaju velikih problema s vodoopskrbom. Pa tako, najveći dijelovi Općine tijekom ljeta crpe bočatu, za piće i poljoprivredu neupotrebljivu vodu iz tzv. Rimskog bunara, naveo je Matijaš.

“Iako je još 2014. obećano da će se problem riješiti izgradnjom desalanizatora, to se još uvijek nije dogodilo. Zbog toga je oko četiri tisuće stanovnika Općine Marina prisiljeno u ljetnim danima za piće kupovati pitku vodu, a problem je i sa zalijevanjem vrtova i polja jer je bočata voda za većinu poljoprivrednih kultura štetna.

Kad se tome doda značajno poskupljenje svih komunalija zadnjih godina, jasno je da mještani Općine Marina imaju značajno opterećene kućne financije i nekvalitetan život u odnosu na susjedne općine“, rekao je Josip Matijaš.

Ne miri se, kaže, sa situacijom da u 21. stoljeću jedna turistička Općina, posebice u onim naseljima sa stalnim stanovništvom, još nema vode koja je cijelu godinu kvalitetna za piće i poljoprivredu. Kanalizacije nema čak ni u planovima pa se boji da će zaljev biti skroz zagađen i neupotrebljiv za kupanje.

Rješenje, kaže, vidi u tome da se Općina Marina izbori da kao najzapadnija općina uđe u sustav Eko-Kaštelanski zaljev ili neki drugi eko projekt čime bi se taj veliki problem sustavno, kvalitetno i dugoročno riješio.

“Poražavajuća situacija u Općini Marina rezultat je nebrige aktualnog načelnika Ante Mamuta koji, unatoč stalnim apelima mještana da su voda i kanalizacija prioriteti za kvalitetu života i gospodarstvo, nije ništa poduzeo. To ćemo odmah mijenjati”, obećao je Matijaš.

Skupe komunalije

Naglasio je ironiju da u isto vrijeme, unatoč tom infrastrukturnom neredu, mještani Općine Marina plaćaju jedne od najskupljih komunalija u odnosu na općine i gradove u okuženju.

Tako je, primjerice, istaknuo je Matijaš, odvoz smeća u Općini Marina čak za 50 posto skuplji od cijena odvoza smeća u Splitu, Solinu, Klisu i Dugopolju, za 25 posto skuplji nego u Primoštenu, te 7 posto skuplji nego u Trogiru.

“Cijene odvoza smeća ali i ostalih komunalnih davanja ćemo odmah smanjiti jer prostora za rasterećenje naših mještana itekako ima”, ističe Matijaš.

Ukazao je na još jedan veliki problem u većem dijelu Općine Marina: Katastrofalno stanje cestovne infrastrukture, na što, kako kaže, mještani sustavno upozoravaju.

“Zadnjih je godina ulaganje u cestovnu infrastrukturu bilo je prilično zanemareno, osim pred lokalne izbore kada se, kao što je to i sada slučaj, žurno krpaju rupe na cesti kako bi se ostavio dojam da se nešto radi. Isto tako, pred izbore se u cijeloj Općini bez ikakvog plana i programa, bez ikakvih dozvola, gradi, kopa i proširuje, a sve u svrhu da se sakrije nerad i nered nastao svih ovih godina. Ako pogledate ta ‘gradilišta’ vidjet ćete da nigdje nema ploča s oznakama investitora, izvođača i broja građevinske dozvole”, kaže Matijaš.

Aktualne općinske vlasti na čelu s načelnikom Mamutom šutke su pustili da se donedavno županijsku cestu Sevid-Vinišće makne iz Županijske uprave za ceste što će, kaže, dovesti do još većeg raseljavanja mještana u tom dijelu Općine.

Na tom je području predviđena izgradnja turističke zone, no ovakvim razvojem situacije teško da će se to ostvariti. Nered je i u samoj Marini pa je, kaže Matijaš, aktualni načelnik Mamut dopustio da propadne već dobivena dozvola za izgradnju Obilaznice Marina zbog čega sada sve kreće iz počeka.

“Predlažemo da se prometni nered u Marini napokon riješi izgradnjom obilaznice oko mjesta koja bi kao ključna prometnica rasteretila samo mjesto, a time bi se olakšala i prometna komunikacija s Vinišćem dok se ne izgradi izmještena cesta koja bi bila trajno rješenje. Za sve to bi se mogla povući sredstva iz EU fondova. Dok se to ne dogodi nužna je rekonstrukcija postojećih županijskih cesta Marina- Vinišće, te cesta Vrsine-Vranjice kao i izgradnja nekoliko križanja, nogostupa, rasvjete na Jadranskoj magistrali u mjestu Poljica”, kaže.

Program za djecu i mlade

Veliki problem Općine Marina je i značajan odlazak mladih obitelji jer nemaju potrebne sadržaje za djecu, produženi cjelodnevni boravak u školama, sportske klubove i udruge pa su, tvrdi, osmislili niz mjera usmjerenih prema djeci i mladima, obiteljima, ali i prema starijim mještanima jer su i njihove udruge zapostavljene ili ugašene.

“Iznosi stipendija za studente nisu povećavani godinama pa ih namjeravamo povećati, ali i uvesti stipendije za najbolje srednjoškolce. Također, višestruko ćemo povećati naknadu za novorođenčad. Napravili smo planove oko uređenja više dječjih igrališta, košarkaških igrališta, te travnatih nogometnog igrališta. Odmah krećemo u izgradnju polivalentne, multifunkcionalne sportske dvorane koju će osim djece i sportaša koristiti i druge kulturne udruge”, naveo je Matijaš.

Naglasio je da HDZ Marina i on osobno smatraju kako je vrijeme da se nakon 12 godina nazadovanja u Općini Marina počnu rješavati problemi koji utječu na kvalitetu života stanovnika Općine.

 

Komentiraj