HDZ: očekujemo da Sabor stavi izvan snage Sporazum o arbitraži sa Slovenijom

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

HDZ očekuje da će Hrvatski sabor donijeti odluku o stavljanju izvan snage Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije jer je to, po njihovom mišljenju, jedino ispravno s obzirom na težinu povrede koju je učinila slovenska strana.

“Arbitražni sud je kompromitiran, više nije vjerodostojan i odluke koje bi eventualno donio nitko ne bi doživljavao ni poštenima niti pravednima”, kazao je u petak član Predsjedništva HDZ-a Goran Jandroković očitujući se o “slučaju arbitraža”.

 

 

  • HDZ je svoje stavove i prijedloge vezane uz “slučaj arbitraža” danas formalizirao u pismu Kluba zastupnika HDZ-a upućenom predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki.

 

 

Dodao je kako u HDZ-u pozdravljaju zahtjev hrvatske Vlade da se održi izvanredna sjednica Hrvatskog sabora o tom pitanju, kao i poziv premijera Zorana Milanović na sastanak s predsjednicima svih parlamentarnih klubova.

“Ovo je tako važno pitanje da je nužno sazvati izvanrednu sjednicu Sabora. Siguran sam da ćemo u suglasju, zajednički, na sjednici donijeti odluku o stavljanju izvan snage arbitražnog sporazuma”, poručio je Jandroković.

Komentirajući Milanovićev poziv za sastanak s čelnicima parlamentarnih klubova Jandroković je dometnuo da je to “nova praksa, nešto što do sada nismo imali prilike vidjeti u radu Milanovićebe Vlade, no, s obzirom da je situacija tako ozbiljna, to je važan korak naprijed i mi ćemo u na tom sastanku sudjelovati aktivno i konstruktivno”.

HDZ je svoje stavove i prijedloge vezane uz “slučaj arbitraža” danas formalizirao u pismu Kluba zastupnika HDZ-a upućenom predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki.

U pismu se traži sazivanje izvanrednog zasjedanja Sabora, na kojem bi se Sabor jasno i nedvosmisleno očitovao o novonastaloj situaciji u svezi s radom Arbitražnog suda i donio odgovarajući akt kojim će staviti izvan snage Sporazum o arbitraži između vlada dviju država.

U HDZ-u podsjećaju da nedavne informacije, koje su objavili mediji, a koje su se pokazale vjerodostojnima, kao i posljedice koje su one izazvale, upućuju na činjenicu da je predstavnica Vlade Slovenije pri Arbitražnom sudu, preko suca Arbitražnog suda kojega je imenovala Republika Slovenija, djelovala suprotno pravilima međunarodnog prava i arbitražnog postupka, u smjeru donošenja odluke suda na štetu RH, čime je ugrožena objektivnost i nepristranost, odnosno sama bit mirnog rješavanja sporova kao i smisao Arbitražnog suda u cjelini.

S obzirom na činjenicu da je Slovenija preko svog ovlaštenog predstavnika grubo narušila postupak rada i smisao postojanja Arbitražnog suda, čime je namjerno kršila odredbe potpisanog dvostranog ugovora, držimo nužnim da Hrvatski sabor, pozivajući se na članak 60. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, pokrene postupak prestanka odnosno suspenzije primjene Sporazuma o arbitraži, stoji u pismu Kluba zastupnika HDZ-a predsjedniku Hrvatskog sabora.

HDZ ocjenjuje da su informacije koje su objavljene u medijima pokazale da se radi o pokušaju potpuno nelegalnog i zlonamjernog utjecaja slovenskih predstavnika na konačni pravorijek Arbitražnog suda u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije u Savudrijskoj vali, čime se na nezakonit način pokušalo ugroziti suverenitet i nacionalne interese Hrvatske.

“Slučaj arbitraža” izbio je u srijedu kada su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski arbitar u arbitraži i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Komentiraj