HDZ nepovjerljiv i prema novoj Pučkoj pravobraniteljici

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je primio na znanje izvješća pučke pravobraniteljice za tri protekle godine, nakon čega je nova pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorila na negativne posljedice takvog izjašnjavanja.

Primanje izvješća na znanje, a ne njihovo prihvaćanje, može poslati poruku tijelima kojima su preporuke poslane da ih ne implementiraju i to bi mogla biti negativna posljedica, rekla je Šimonović Einwalter na kraju kratke rasprave o izvješćima.

Prihvaćanje triju izvješća, a ne njihovo primanje na znanje, zagovarao je i Arsen Bauk (SDP). Što se tiče prijedloga da se izvješća prime na znanje, SDP neće sudjelovati u kvorumu da na taj način „opalite pljusku pravobraniteljici“, poručio je Bauk.

Isti stav ima i Vesna Nađ (SDP) koja poziva da se ne ponovi slučaj da Sabor tri godine ne raspravi izvješće svoje opunomoćenice.

Zagovaramo da se izvješća rasprave svake godine, kazala je Nađ.

Predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ), predložio je, međutim, da se izvješća prime na znanje, s obzirom da tri, odnosno dvije godine  nisu raspravljena u redovnom roku.

Toliko je puno i prijedloga i preporuka o kojima je bila komunikacija između Vlade, Sabora i pravobraniteljice, mi ovdje neke preporuke prihvaćamo, o nekima bi razgovarali, neke ne prihvaćamo, zaključak da se  to u cjelini prihvaća ne bi reprezentirao naš odnos prema izvješćima, kazao je Bošnjaković.

Konstatirao je i da (neke) kolege ne žele sudjelovati u glasovanju, no da Odbor ima kvorum, a i dovoljno ‘ruku’ za primanje na znanje.

Rješenja u kojima nema gubitnika

Nova pravobraniteljica, koja je na dužnost izabrana prije dva mjeseca, u obraćanju Odboru naglasak je stavila na prošlu godinu, kako zbog proteka vremena od 2018. i 2019., tako i zbog posebnih okolnosti koje je donijela, zbog pandemije koronavirusa i potresa.

Rekla je kako je pandemija dodatno razotkrila neke probleme u pravu na zdravstvenu zaštitu, prava radnika, težak položaj starijih, socijalnu isključenost i nejednakost romske manjine, a u kontekstu  potresa vidjeli su se problemi vezani za imovinsko-pravne odnose.

„Ove su krize bile iznimno velik test, ne samo za ključne sustave kakvi su zdravstvo, socijala, nego i za neovisne institucije i društvo u cjelini. Bila bi šteta da ih ne prepoznamo kao prilike, da izgradimo još snažnije i otpornije društvo, a to je moguće samo uz jačanje ljudskih prava i jednakosti, to je rješenje u kojem nema gubitnika“, naglasila je.

Odbor je izvijestila da je njen Ured u tri godine zaprimio oko 10.500 pritužbi, da su godinama slične, na vrhu su diskriminacija po raznim osnovama, zdravstvo, a godinama su na vrhu i radni odnosi,  pravosuđe, pritužbe zatvorenika.

Poručila je i kako je važno da Sabor redovito raspravi izvješća.

Izvješća je važno raspraviti u godini u kojoj su predana, jer prema podacima Ureda, njihova nerasprava smanjila je postotak provedbe preporuka, rekla je pučka pravobraniteljica.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]