Screenshot hrt

“HDZ LOPOVI, LOPINE” Reiner: “Pernar nosi istu majicu jer mu je plaća saborskog zastupnika premala”

Činjenicu da je Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske (BDSH) dobila nepovoljno mišljenje Državne revizije za 2015., zastupnik Ivan Pernar ‘iskoristio’ je u saborskoj raspravi u kako bi još jednom izrazio nezadovoljstvo što Revizija ne može ući u Hrvatsku narodnu banku (HNB), te ustvrdio kako se narodu “sustavno servira bavljenje sitnim stvarima”.

Narodu se sustavno servira bavljenje sitnim stvarima, priča se o Bošnjačkoj stranci, ne o tome da Revizija ne može ući u HNB, rekao je Pernaru u raspravi o izvješću o financijskoj reviziji političkih stranaka za 2015., koja je obuhvatila 18 parlamentarnih i 20 izvanparlamentarnih stranaka, šest nezavisnih zastupnika i dva nezavisna lokalna vijećnika.

Nakon opsežnog posla, nepovoljno mišljenje Revizije dobila je Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske, 16 stranaka dobilo je bezuvjetno, a 21 uvjetno mišljenje.

Revizija je samo mazanje očiju i cirkus za javnost, ona je politički instalirana, ovo nije država nego cirkus u kojem je meni pripala uloga klauna koji mora reći istinu, ustvrdio je Pernar, koji je u Hrvatskom saboru nosio majicu s natpisom – “HDZ lopovi, lopine”, u kontekstu nedavne prekršajne prijave protiv mladića iz Poreča zbog istovjetnog povika.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk istaknuo je kako mu je neprihvatljivo da Pernar nosi majicu na kojoj se vrijeđa jedna politička stranka, neovisno koliko je to utemeljeno ili ne.

Neka vrate 22 milijuna (iz Fimi medije) pa ću skinuti majicu, uzvratio mu je Pernar.

Predsjedavajući Željko Reiner (HDZ) poručio je da od Pernara neće tražiti da skine majicu, jer bi “time postigao ono što želi, a sam je za sebe već rekao da je klaun”.

Primjetio je i kako Pernar istu majicu nosi već nekoliko dana, valjda zato, rekao je Reiner, jer mu je ” plaća zastupnika premala da uzme drugu”. Možda je najbolje da se ne obaziremo na to, zaključio je potpredsjednik Sabora akademik Reiner.

U odgovoru na Baukove opaske Pernar je također rekao kako ‘zna zašto njegova majica smeta SDP-u’. Građanima postaje jasno da SDP nije nikava opozicija HDZ-u, nego da vodi istu politiku, izjavio je zastupnik Živog zida.

Reviziji se vjeruje!

Rad Državne revizije u raspravi su pohvalili i oporba i vladajući.

HDZ-ov Josip Borić (HDZ) ističe kako je to institucija kojoj se vjeruje, no sa žaljenjem konstatira da neke stranke i dalje ignoriraju njene nalaze, da neke nisu na propisani način sastavile temeljne financijske dokumente, pa spominje Hrast, Most, Živi zid. Podsjetio je i na medijske napise kako su u izborni stožer Živog zida stizale ‘žute kuverte’ odnosno donacije kojih nema na službenom popisu.

Neizvršene preporuke iz ranijih revizija, sustav unutarnjih kontrola, planiranje i računovodstveno poslovanje, korištenje poslovnog prostora te financiranje izborne promidžbe, nepravilnosti su koje je Revizija otkrila kod stranaka u 2015. godini.

Prihodi stranaka koje je Revizija pregledala iznosili su 155, 4 milijuna kuna, rashodi 157, 4 milijuna, pa su, ukupno gledajući stranke bile u ‘minusu’.

Hrvatski sabor je pred malobrojnim zastupnicima, njih 10-ak, raspravio i Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za prošlu godunu kada je obavljeno 295 revizija od toga 210 financijskih, te 85 revizija učinkovitosti.

Komentiraj