HDZ kreće u osvajanje Zagreba: Mikulićeva struja za gradonačelnika gura Domagoja Miloševića

 

Andrej Plenković nakon 20 godina želi HDZ vratiti na vlast u Zagrebu i svjestan je da mu za to treba jedan snažan kandidat za gradonačelnika pa se postavlja pitanje je li Domagoj Milošević osoba koja mu može pomoći da taj cilj doista i ostvari

Sljedeći korak Hrvatske demokratske zajednice bit će osvajanje vlasti u Zagrebu, što uključuje i pobjedu na izborima za gradonačelnika Zagreba u proljeće iduće godine. Jedna struja unutar zagrebačke organizacije stranke, okupljena oko Andrije Mikulića, već je spremna za te izbore te je istaknula Domagoja Ivana Miloševića kao potencijalnog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Međutim, taj prijedlog nije najbolje prihvaćen u vrhu stranke.

Nakon uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima 5. srpnja, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i njegov najbliži krug suradnika svjestan je rijetke prilike da njihova stranka u svibnju sljedeće godine pobijedi i na lokalnim izborima u Zagrebu te da njihov kandidat postane idući gradonačelnik glavnoga grada Hrvatske. Tome u prilog ide i potpuni politički slom aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, čija je stranka na izborima za Hrvatski sabor doživjela debakl i nije osvojila nijedan mandat u parlamentu. Zato su Andrej Plenković i njegovi suradnici već počeli samostalno promišljati svaki idući potez kada je Grad Zagreb u pitanju. Prema informacijama Nacionala, u vrhu HDZ-a smatraju da im trenutno nije u interesu rušiti Milana Bandića, već će vrijeme do lokalnih izbora iskoristiti kako bi promovirali vlastitu politiku prema Zagrebu, a prvi korak bit će jako ime kandidata za gradonačelnika koje bi se trebalo znati već najesen.

‘Andrej Plenković brutalno želi pobjedu u Zagrebu i zato će izabrati apsolutno najjačeg igrača, a Andrija Mikulić je zadnji s kojim će dogovarati ime tog kandidata’, tvrdi izvor iz HDZ-a

Ime kandidata bit će objavljeno nakon procesa unutarstranačkih izbora, koji još nije do kraja proveden zbog situacije s koronavirusom, ali i zbog održavanja parlamentarnih izbora. Nakon provedbe unutarstranačkih izbora pokrenut će se proces definiranja kandidata na lokalnim izborima, a tu se prvenstveno misli na kandidate u velikim gradovima poput Zagreba, Splita i Osijeka. Dobri rezultati na parlamentarnim izborima otvorili su šansu HDZ-u da nakon dugo vremena osvoji vlast u nekim većim gradovima, pa u stranci ranim izborom kandidatima žele ostaviti dovoljno vremena da se profiliraju u svojim lokalnim sredinama i detaljno pripreme svoje programe.

Glavni cilj će, naravno, biti osvajanje vlasti u Zagrebu, gdje je već počelo lobiranje oko potencijalnih gradonačelničkih kandidata. Tako izvori iz HDZ-a tvrde da je glavni državni inspektor Andrija Mikulić na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem tražio da kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba bude bivši ministar u vladi Jadranke Kosor Domagoj Ivan Milošević. Međutim, izvori iz HDZ-a tvrde kako je malo vjerojatno da će Plenković pristati na taj prijedlog jer je pozicija Andrije Mikulića danas puno lošija nego što je bila prije parlamentarnih izbora, dok je Andrej Plenković nakon sjajnog rezultata i pobjede HDZ-a u sve četiri tzv. zagrebačke izborne jedinice, učvrstio svoju poziciju i više ne treba Mikulićevu podršku za najvažnije odluke kada je u pitanju politika u Gradu Zagrebu. O mogućnosti da Domagoj Ivan Milošević bude kandidat za gradonačelnika, Nacionalov izvor je rekao:

„Ne znači da razgovora oko Domagoja Ivana Miloševića nije bilo, ali Andrija Mikulić trenutno je čovjek koji nije u naročito dobroj situaciji. Prije izbora je Plenković možda i okupljao ljude poput Mikulića, Steve Culeja ili Mire Kovača, ali danas mu oni više nisu potrebni. Danas Plenković želi novi gradski HDZ, s novim ljudima s kojima će odabrati kandidata za gradonačelnika, a veliko je pitanje je li ta osoba Domagoj Ivan Milošević. Andrej Plenković brutalno želi pobjedu u Zagrebu i zato će izabrati apsolutno najjačeg igrača, a Andrija Mikulić je zadnji s kojim će Andrej Plenković dogovarati ime tog kandidata.“

Očito je da Andrej Plenković za Zagreb ima velike planove i da ozbiljno računa na mogućnost da HDZ prvi put nakon 2000. godine ima čovjeka na čelu glavnog hrvatskog grada. Istovremeno je svjestan da mu za ostvarenje tog cilja treba neko jako ime, a u stranci postoje velike sumnje oko Domagoja Ivana Miloševića na toj poziciji. Baš zato prije konačne odluke u HDZ-u planiraju provesti detaljne analize i istraživanja koji bi pokazale tko će privući najviše glasova birača, kako bi se izbjegle situacije s prijašnjih lokalnih izbora u kojima su kandidati HDZ-a za gradonačelnika Zagreba poput Drage Prgometa, Margarete Mađarić ili Jasena Mesića dobivali mizeran postotak glasova birača i ostajali daleko od prolaza u drugi krug izbora. Postavljanjem jakog kandidata HDZ želi izbjeći taj scenarij, a ohrabreni rezultatima parlamentarnih izbora, u stranci smatraju da pobjeda na lokalnim izborima u Zagrebu uopće nije nedostižna. Iako se u medijima kao izgledni kandidat spominje ministar zdravstva Vili Beroš, koji je na parlamentarnim izborima dobio najviše preferencijalnih glasova od svih hrvatskih političara, u vrhu HDZ-a još uvijek nisu donijeli odluku hoće li baš on biti kandidat za gradonačelnika.

U vrhu HDZ-a su svjesni da im za uspjeh u Zagrebu treba jako ime, neopterećeno aferama koje je prihvatljivo biračkom tijelu u Zagrebu, a ne netko tko je blizak s ne pretjerano popularnim Mikulićem

Ono što je sigurno jest da će kandidat biti neko jako političko ime baš poput Vilija Beroša i da HDZ prvi put nakon gotovo 20 godina neće na izbore u Zagrebu izaći „reda radi“ s kandidatom koji je unaprijed osuđen na poraz. Da takve prognoze nisu nerealne i da su HDZ i premijer Plenković ozbiljno pristupili problemu glavnoga grada, pokazuju i prognoze koje su u stranci napravili tjedan dana uoči parlamentarnih izbora, a koje su pokazivale da će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova stranka potpuno nestati s hrvatske parlamentarne scene, o čemu je uoči parlamentarnih izbora pisao i Nacional. No unutar vladajuće stranke svjesni su i da je nakon potopa na parlamentarnim izborima, Milan Bandić postao glavna politička meta u Hrvatskoj i da HDZ nije jedini koji računa da s njegovim padom ima šansu preuzeti upravljanje Zagrebom. Sigurno je da će jakog kandidata za gradonačelnika imati lijevo-zelena koalicija Možemo, koja je na parlamentarnim izborima postala treća politička opcija u Zagrebu, a može se očekivati i barem djelomični oporavak SDP-a koji će s nekim jakim kandidatom u Zagrebu tražiti povratak izgubljenog povjerenja birača.

Upravo iz tih razloga u vrhu HDZ-a su svjesni da im za uspjeh u Zagrebu treba jako ime, neopterećeno aferama i prihvatljivo biračkom tijelu u Zagrebu, a ne netko blizak u javnosti ne pretjerano popularnom Andriji Mikuliću.

Komentiraj