Hrvatska demokratska zajednica u petak je pozdravila odluku Županijskog suda u Zagrebu koji je cijelosti poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, poručujući da je ispravljena povijesna nepravda.

“Komunističke su ga vlasti u montiranom postupku 1946. osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava. Presuda koja je donijeta u tom procesu 1946., predstavlja zloporabu političke moći i grubo kršenje svih načela prava”, navodi HDZ u priopćenju.

“Sedamdeset godina kasnije, ispravljena je velika nepravda učinjena hrvatskom blaženiku koji je i sam tijekom služenja kazne odbio pomilovanje i tražio poništenje presude odnosno obnovu postupka”, zaključuju.

Sudac Ivan Turudić, podsjetimo, obrazložio je da je presuda poništena jer grubo krši sadašnja i tadašnja temeljna načela materijalnog i procesnog kaznenog prava civiliziranog dijela čovječanstva. Turudić je kazao da presuda montiranog političkog suđenja Stepincu, među ostalim, krši načelo prava na pošteno suđenje, žalbu i obrazloženu sudsku odluku, kao i načela zabrane prisilnog rada, vladavine prava i pravne države.

Komentiraj