Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković i član Politibiroa Komunističke partije Kine (KPK) Zhang Chunxian u ponedjeljak su istaknuli potrebu unaprjeđenja bilateralnih odnosa Hrvatske i Kine, osobito u kontekstu formata Kina 16+, kao i političkih odnosa EU i Kine te globalne suradnje s Kinom u okviru UN-a i drugih međunarodnih organizacija..

Čelnici HDZ-a u Središnjici stranke primili su delegaciju KPK,  predvođenu članom Politibiroa Zhang Chunxianom, priopćeno je iz HDZ-a. Plenković i Zhang Chunxian potvrdili su kvalitetne političke i diplomatske odnose Hrvatske i Kine, koje ove godine obilježavaju 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa.

Naglasili su potrebu unaprjeđenja bilateralnih odnosa Hrvatske i Kine, osobito u kontekstu formata Kina 16+, kao i političkih odnosa Europske unije i Kine te globalne suradnje s Kinom u okviru Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija. Chunxian je čelnike HDZ-a izvijestio o aktualnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u Kini te izrazio ambiciju Kine za traženjem novih trgovinskih partnera, među kojima se očekuje i veća trgovinska suradnja s Hrvatskom.

Predsjednik Plenković istaknuo je važnost Memoranduma o razumijevanju (MOU) o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova između Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine i Ministarstva gospodarstva, maloga i srednjeg poduzetništva, koji je potpisan na Summitu Kina 16+ u Rigi te predstavlja dobar okvir za ulaganja Kine u Hrvatsku, posebno infrastrukturu i željeznički promet. Izrazio je i uvjerenje u nastavak pozitivnog trenda rasta broja kineskih turista u Hrvatskoj te ostvarivanje veće trgovinske razmjene i ulaganja između Hrvatske i Kine.

Uz predsjednika Plenkovića, bili su i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, politički tajnik Davor Stier te međunarodni tajnik Miro Kovač.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.