• Izvor blizak vrhu HDZ-a ispričao je za Nacional kako u vrhu stranke s prilično velikom izvjesnosti očekuju privođenje Božidara Kalmete
  • Kalmetin se iskaz istražiteljima Uskoka u pojavio u nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista

 

Izvor blizak vrhu HDZ-a ispričao je za Nacional kako u vrhu stranke s prilično velikom izvjesnosti očekuju privođenje Božidara Kalmete. Kalmetin se iskaz istražiteljima Uskoka u pojavio u nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista. Njega se sumnjiči da je kao resorni ministar “u namjeri stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge okrivljenike” od 2005. do 2010. povezao u zajedničko djelovanje Zdravka Livakovića i tadašnje šefove HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Josipa Sapunara, Milivoja Mikulića i Stjepka Bobana koji su potom, sukladno dogovoru s Kalmetom, organizirali izvlačenje novca iz HAC-a i HC-a preko Viadukta, Zagorje-Tehnobetona, Strabaga, Granita iz Skoplja i Osijek Koteksa.

Da bi dobile te poslove, sumnja se da su te tvrtke bile primorane na “suradnju” te su uz sudjelovanje u izvlačenju novca također pristajale na zahtjeve investitora da se povuku s natječaja kako bi posao dobila tvrtka prema želji šefova HAC-a, odnosno njihovih “nadređenih” u Ministarstvu prometa i veza. Kalmeta se sumnjiči da je sudjelovao u podjeli 24,5 milijuna kuna nezakonito izvučenog novca. ‘’Meni nije svejedno što će se o meni govoriti sutra, što će se govoriti o mojoj djeci i unucima. I zato što sam cijeli život radio pošteno i odano, da sam imao bilo kakvih indicija oko ovoga, budite sigurni da bih ja napravio što treba napraviti, prijavio bih to’’, izjavio je Kalmeta. Kalmeta ni jednom riječju nije stao u zaštitu svojih prijašnjih suradnika, sada suokrivljenika, nego je poricao da je imao ikakvih saznanja o nezakonitim postupcima. U HDZ-u sumnjaju da bi puštanje ovakvih dokumenata u javnost moglo značiti da se priprema Kalmetino privođenje. Tek ako se to dogodi, u stranci će razmišljati o novim kadrovskim rješenjima u lokalnoj zadarskoj stranačkoj organizaciji.

Komentiraj