HDU i ZAPRAF: “Ministrica Nina Obuljen Koržinek stvara europski presedan”

Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek i Državni zavod za intelektualno vlasništvo kao osnovni predlagatelj novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koncem prošlog tjedna poslali su nadležnim državnim tijelima novu verziju Zakona na očitovanje. Ta verzija, tvrde Hrvatska diskografska udruga i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonografskih prava (ZAPRAF), predstavlja europski presedan.

“Iako nije bilo potrebe za njegovim izmjenama jer je on već u prvom čitanju bio usklađen s EU Direktivom koja se njime implementira i prihvaćen od strane struke, ministrica Obuljen Koržinek je sada, nakon gotovo 5 mjeseci od prvog čitanja, iznenada i samovoljno odlučila da je Zakon ipak potrebno mijenjati bez navođenja jasnih i pravno utemeljenih argumenata te je njezin prijedlog Zakona očigledno prilagođen ili njezinim skrivenim interesima ili interesima određenih uskih skupina pojedinaca”, ističu iz spomenutih udruga.

Dodaju da bi, prema novom prijedlogu Zakona, ministrica izravno ovlastila isključivo izvođačku organizaciju (HUZIP – Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava) da preispituje valjanost kako postojećih, tako i budućih ugovora između izvođača i glazbenih izdavača, čime im de facto daje ulogu suda koji bi mogao pristrano i nepotrebno procjenjivati i ocjenjivati prava izvođačima i izdavačima, i samim time ukinuti slobodu izbora i ugovaranja.

Sada je, navode u priopćenju, retroaktovno i propisala kako su točno trebali biti sastavljeni ugovori koji su se potpisivali prije, pritom potpuno zanemarujući ugovornu slobodu i volju izvođača i glazbenih izdavača.

“No, ni to nije sve: kod onih ugovora za koje HUZIP odluči da nisu valjano sastavljeni, ministrica je HUZIP-u osigurala monopolno pravo da prikuplja novce od digitalnih servisa za izvođače, iako je dosada izvođač prema slobodnom izboru mogao odlučiti hoće li svoje naknade prikupljati samostalno ili preko HUZIP-a. Čini se kao da je novi nacrt prijedloga Zakona pisao odvjetnički tim HUZIP-a jer nove odredbe najviše idu u prilog upravljačkim strukturama HUZIP-a, a zanemaruje sve ostale dionike glazbene industrije”, poručuju.

Hrvatska diskografska udruga i ZAPRAF navode da se takvim prijedlogom Zakona izvođačima se oduzima ono osnovno – sloboda izbora i sloboda ugovaranja što će za posljedicu imati manje prihode za izvođače. “Zbog čega je ministrica odlučila napraviti potpuni zaokret od EU Direktive i leži li doista, kako se sumnja, interes ministrice za takav zaokret u privatnim interesima otvara javno pitanje”, poručuju.

Ako se ovakav prijedlog Zakona usvoji, zaključuju, Hrvatska bi bila jedinstvena po takvom rješenju u Europi i išla bi protiv EU Direktive, zbog čega su digitalni glazbeni servisi već najavili svoj odlazak iz Hrvatske, a kojima bi se mogli pridružiti i domaći glazbeni izdavači jer će im biti onemogućeno poslovanje u vlastitoj zemlji, a čime bi se smanjili i prihodi države od poreznih davanja.

Komentiraj