HDSSB: Ukidanjem putničkih linija HŽ pogoduje privatnim autoprijevoznicima

Davor Kibel/PIXSELL

HDSSB je u subotu prozvao Upravu HŽ Putničkog prijevoza za sustavno zanemarivanje Slavonije, tvrdeći kako se ukidanjem brojnih putničkih linija ili njihovom zamjenom autobusnim prijevozom pogoduje privatnim prijevozničkim tvrtkama.

Predsjednik stranke Dragan Vulin je, na konferenciji za novinare na osječkom željezničkom kolodvoru, HŽ Putnički prijevoz nazvao “možda najboljiim primjerom sustavnog zanemarivanja Slavonije od strane središnje vlasti”, upozoravajući da je ukidanje velikog broja putničkih linija posljednjih godina povećalo prometnu izoliranost Slavonije.

“Vjerojatno je vodstvu HŽ-a već neugodno to nazivati ukidanjem pa koriste izraz supstitucija, jer na 39 od ukupno 84 linije u Slavoniji ne prometuju vlakovi, već autobusi, što zbog velikih kašnjenja uzrokuje nezadovoljstvo korisnika. Pitamo se radi li se o supstituciji ili o prostituciji, jer nas zanima čiji su to autobusi, tko na tome zarađuje novce, i zašto HŽ konstatno ima takve vozne redove koji nikome ne odgovaraju pa je logično da će linije biti nerentabilne”, kazao je Vulin.

 

  • Saborski zastupnik Krešimir Bubalo rekao je pak da su se uprave HŽ-a mijenjale kako ih je postavljao SDP ili HDZ, ali da je stanje bilo sve gore. Ustvrdio je i kako HŽ gotovo 100 godina nije ulagao u infrastrukturu u Slavoniji, a ogledni primjer je, kaže, loše stanje osječkoga kolodvora.

 

Zamjenu željezničkog prijevoza autobusima zbog navodne nerentabilnosti linija Bubalo je nazvao “začaranim krugom u kojem se sustavno nastoji ukinuti željeznički prijevoz u Slavoniji i Baranji te pogodovati autobusnim prijevoznicima”.

Nadležne državne institucije pozvao je da provjere zašto se ukidaju željezničke linije te radi li se o pogodovanju privatnim prijevoznicima.

Komentiraj