Petar Glebov/PIXSELL

HDSSB: Bolest kvrgave kože završni udarac za poljoprivredu

Čelnici HDSSB-a u nedjelju su u Osijeku upozorili kako će bolest kvrgave kože kod goveda, nakon brojnih prethodnih problema, biti završni udarac za brojne farme i obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Slavoniji.

Predsjednik stranke Dragan Vulin kazao je na konferenciji za novinare kako će ta bolest, iako se još nije pojavila u Hrvatskoj,  ostaviti velike posljedice na domaću proizvodnju.

Navodi kako će provođenje preventivnog cijepljenja, koje je nedavno počelo u pet županija, rezultirati velikom štetom, jer proizvođači neće moći plasirati robu prvih 28 dana nakon cijepljenja, a nakon toga, u narednih godinu dana, po znatno nižim cijenama od uobičajenih na tržištu.
Ustvrdio je kako je u Hrvatskoj 2003. godine bilo 65 tisuća farmi muznih krava, a danas ih nema niti osam tisuća. Najviše zato što, kako je rekao, država i sve dosadašnje Vlade nisu štitile domaću proizvodnju, i dopuštale su niske otkupne cijene, pa farme propadaju zbog neodržive proizvodnje.
Govoreći o nedavnom televizijskom sučeljavanju čelnika HDZ-a i SDP-a Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića Vulin je kazao kako se od dva sata debate o poljoprivrednoj politici raspravljalo jednu minutu, što samo govori koliko je lijevima i desnima stalo do poljoprivrede i ovoga područja.
Preuzmimo stvari u svoje ruke, ne dopustimo da nam poljopriverdnu politiku vode iz Metkovića ili Zagreba, kako ovo područje jednoga dana ne bi opustjelo, poručio je Vulin.
Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić ocijenio je kako je Ministarstvo poljoprivrede rješavanju ovoga problema pristupilo selektivno, jer je  preventivno cijepljenje počelo 8. kolovoza, u pet županija od kojih su tri u Slavoniji, dok se u ostatku Hrvatske goveda trebaju cijepiti do 30. rujna.
Ističe kako Ministarstvo nije donijelo potrebne odluke o tome kako nadoknaditi štetu koju će, tvrdi, obiteljska gospodarstva imati, jer nakon provedenog cijepljenja goveda, nastupa poseban režim prometa i plasmana mesnih i mliječnih proizvoda na tržište, a ta goveda i njihovi proizvodi se ne mogu izvoziti na tržište EU.
Najavio je i kako će o tom problemu uskoro razgovarati s tehničkim ministrom poljoprivrede Davorom Romićem.

Komentiraj