HDLU iduće godine slavi 150 godina djelovanja

HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) raspisalo je natječaj za kustosku koncepciju izložbe kojom će iduće godine obilježiti 150 godina svog djelovanja, kao i osamdeset godina od izgradnje Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

Planira se da će se izložba održati u galerijama Bačva, Prsten i PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika od listopada do prosinca iduće godine, a kandidati mogu ponuditi i prijedloge za popratni program.

Izložba bi trebala biti problemska, utemeljena na povijesti društva, odnosno 150 godina likovne umjetnosti u Hrvatskoj, a ne treba biti retrospektivna ili nužno kronološka.

Tijekom trajanja izložbe predstavit će se monografija “Hrvatsko društvo likovnih umjetnika – 150 godina likovne umjetnosti u Hrvatskoj” skupine autora Irene Kraševac, Ivane Mance, Ane Šeparović, Sandre Križić Roban, koja će podsjetiti na povijest i značaj Društva, koje je bilo platforma za Muzej za umjetnost i obrt (1880.) i Obrtnu škola, današnja Škola za primijenjenu umjetnosti i dizajn (1882.), Umjetnički paviljon (1898.), Modernu galerija (1905.) i Privremenu višu školu za umjetnost i umjetnički obrt, današnja Akademija likovnih umjetnosti (1907.)

“Društvo je tijekom svoje stoljeće i pol duge povijesti prolazilo brojne mijene koje su bile uzrokovane različitim unutarnjim promjenama i političkim predznacima, ali je uvijek davalo važan i čvrst okvir i potporanj za odvijanje i razvoj likovne umjetnosti u Hrvatskoj”, ustvrdila je urednica monografije Irena Kraševac u uvodnom tekstu o velikoj obljetnici.

“Od formativnih godina krajem 19. stoljeća i prvih izložaba u Zagrebu, preko promjena institucionalne umjetničke djelatnosti koju su donosili novi društveni okviri tijekom cijelog 20. stoljeća, od malog Društva umjetnosti razvilo se respektabilno Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, danas najveće umjetničko udruženje u Hrvatskoj”, dodala je.

Kraševac smatra kako je 150. obljetnica djelovanja izuzetno važna za cjelokupnu hrvatsku kulturu i umjetnost, “jer se upravo kroz prošlost HDLU ponajbolje zrcali povijest naše moderne i suvremene likovne umjetnosti”.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja, a prijaviti se mogu kustosi, kustoske platforme, umjetničke organizacije i umjetnici, isključivo u elektronskom obliku na mail [email protected] s naznakom “150 HDLU”.

Do istog je datuma raspisan i natječaj za kustoski koncept 34. Salona mladih, koji će se održati u svibnju i lipnju iduće godine na istome mjestu.

S obzirom da se ta izložba namijenjena predstavljanju hrvatskih vizualnih umjetnika do 35 godina starosti održava u obljetničkoj godini, HDLU poziva kustose da se u svojim prijedlozima, u užem ili širem smislu, problemski, na cijelom salonu ili u određenoj galeriji, dotaknu te godišnjice, odnosno posljednjih 150 godina likovne umjetnosti u Hrvatskoj.

Prijave se šalju isključivo u elektronskom obliku na adresu [email protected], s naznakom “34. Salon mladih”.

Komentiraj